Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler kräver en lagändring

Annons

Det var ett stort lyft för de handikappade när de fick rätt att själva välja sina personliga assistenter och slapp vara beroende av kommunen. Detta är det ingen som förnekar i dag.

Genom lagändringen växte det upp ett stort antal privata assistentföretag. Men alla är inte seriösa vilket ställer till stora problem för kommunerna som har huvudansvaret för de handikappade. Och det finns heller ingen som kan gå in och syna deras verksamhet.

Det är ett klart glapp i lagen och i grunden ologiskt.

- Privata vårdhem har ju tillsyn och det är bland annat en kvalitetsgaranti att de har utbildad personal med de rätta kvalifikationerna. Att hjälpa handikappade kan vara en mycket känslig fråga så jag förstår inte varför den verksamheten ska slippa tillsyn, säger Faluns socialchef Ulf Johansson.

När lagen var tämligen ny begärdes en utredning om just den här saken. Men socialstyrelsen kom fram till att någon direkt tillsyn inte behövdes trots att många kommuner och länsstyrelser, däribland Dalarnas ansåg det.

Socialstyrelsens motivering var bland annat att länsstyrelserna har tillsyn av kommunerna som i sin tur har huvudansvaret för de handikappade.

- Det här är väldigt långsökt och en stor omväg att gå, säger socialkonsulent Agneta Sjölander på länsstyrelsen.

Hon blir ofta kontaktad av förtvivlade kommuner som undrar hur de ska bete sig med en del privata assistentföretag som missköter sig, försvårar samarbetet med kommunerna eller försöker få ut mer ersättning än de har rätt till. Det enda hon kan göra är att försöka ge kommunerna råd att själva lösa situationen.

En del handikappade eller deras anhöriga vill överhuvud taget inte ha med kommunen att göra utan sköter allt med försäkringskassan via de privata företagen. Det är väl gott och väl om de handikappade själva kan tala för själva anser Agneta Sjölander.

- Men så är det inte i alla lägen och det kan till och med vara så att kommunen inte ens känner till om någon har personlig assistent eller vilket hjälpbehov som finns om faktureringen för assistenten sköts av någon annan avdelning, säger hon.

Andra problem kommunerna kan drabbas av är att tvingas ordna nattpersonal då de privata företagen säger sig inte klara det, eller att snabbt slänga in en vikarie om en privat assistent blivit sjuk.

- Och det är kommunerna tvungna att ordna eftersom de har det yttersta ansvaret samtidigt som de själva kan ha svårigheter att rekrytera egen personal, berättar Agneta Sjölander.

Mer läsning

Annons