Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler handlar i Kvarnsveden

Annons

Stora Ensos miljardinvestering i en ny pappersmaskin vid KP gör att Borlänge och Kvarnsveden under det närmaste året nära nog invaderas av byggjobbare och entreprenörer från andra delar av landet.

I dagsläget har man ett snitt på 150 "utsocknes" arbetare och det är en siffra som kommer att stiga markant framåt senvintern då byggprojektet går in i sin mest intensiva fas.

De flesta av dessa byggjobbare bor på Mellsta camping eller den specialcamping vilken ställts iord-ning på Tallmons IP enkom för pappersmaskinsbygget. Något som innebär att butikerna i och runt Kvarnsvedens centrum borde få sig slängar av den ekonomiska sleven.

Och det har de.

- Nog märks det att det byggs på KP. Vi har många av byggjobbarna som kommer hit och handlar allt från frukostmackan till snus och tidningar, berättar Per Wester, butikschef vid Statoil i Kvarnsveden.

- Men faktum är att det verkar vara lite av en lågperiod just för tillfället. Vad jag har förstått så är det väl först framåt mars som den verkliga invasionen kommer och det ser vi givetvis fram emot, tilllägger han.

Samma tendens har man noterat vid Ica Kvarnen vars charkdisk numera är extra försedd vad gäller färdigmat och läckra landgångar.

- Vi märker ett extra tryck på morgonen och på kvällen. Då kommer byggjobbarna för att få sig lite mat och då är det självklart en fördel att kunna erbjuda lite färdiglagat från charken, menar ägarsyskonen Anders och Ulrika Danielsson.

- Efter årskiftet kommer det ju dessutom ännu fler byggjobbare hit så då ska vi satsa ännu mer på detta. Det gäller ju att dom får i sig tillräckligt med mat för att orka bygga så vi får väl ta det ansvaret, skrattar Anders.

- För självklart hoppas vi att KP-bygget ska innebära ett lyft också för vår verksamhet.

Även Aronssons pappershandel märker av att det finns nya kunder i omlopp.

- Kanske inte så där jättemycket än så länge, men visst har vi några som kommer. Bland annat ett gäng från min egen hemort Bollnäs och det känns ju extra kul. Dom kommer hit och lämnar in trav och tips och köper snus, berättar ägaren Barbro Schanberg.

OLOF SCHÄÄF

Mer läsning

Annons