Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler går till biblioteket

Annons

När utlåningen i många bibliotek sjunker så ökar den i Rättvik - och det rejält. Under fjolåret ökade antalet utlån med drygt 6 000, till totalt 77 416.

- Vi märker av att rättvikarna lånar allt mer. Det är svårt att förklara exakt vad det beror på. Men klart är att vi har ett bra samarbete med skolan. Det i sin tur genererar ett ökat intresse för böcker, säger Karin Sold.

Under fjolåret kom biograf- filmerna om "Harry Potter" och "Sagan om ringen". Filmerna har aktualiserat böckerna - vilket lett till fler lån.

- Men för "Sagan om ringen" har det faktiskt inte slagit igenom i utlåningsstatistiken för fjolåret. Filmen hade premiär så sent på året, säger Karin.

Ökningen kan inte bara förklaras med intresset för storfilmerna.

- Ökningen gäller allt från tidskrifter till böcker och filmer. För barnlitteraturens del har intresset för "tjockare" böcker ökat markant, vilket är kul. I topp för barnböcker finns förutom Harry Potters författare JK Rowling även ungdomsförfattaren Lauren Brooke. Listan brukar toppas av barnbilderböcker som Alfons Åberg, säger Karin.

Framtiden för bibliotekets utlåning ser lovande ut. Trenden är positiv, sedan 1999 har utlåningen ökat. För att gynna intresset ytterligare har kommunen infört en utlåningsgaranti.

- När fem personer står i kö för en bok köper vi in en till. Det kapar kön och gynnar läsningen, säger Karin Sold.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons