Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler går i väntans tider - 28 födslar på gång i byn

Annons

Sälen, med endast cirka 1 700 innevånare, växer med cirka 30 nyfödda innan augusti månads utgång i år.

- Just nu har vi 19 mammor inskrivna här på mödravården i Sälen, säger barnmorska Elisabeth Bois. Dessa 19 föder tillsammans före den sista juni 21 barn, vi har alltså två blivande tvillingmammor. Under juli-augusti kommer det sju bebisar till och då är vi uppe i 28 födslar som vi känner till just nu.

Och det kan dessutom hända att någon blivande förälder väljer mödravårdscentralen i Malung och därmed inte finns med i den här statistiken och hur många som kommer att födas i slutet av året är av naturliga skäl ännu inte känt.

Pratar man med de blivande föräldrarna ser man att dom är mellan 24-30 år och har en stor portion tillförsikt och framtidstro. I Sälenområdet skapar turistnäringen med kringaktiviteter gott om jobb och allt fler säsongsarbetare väljer också att stanna kvar i Sälen med omnejd under hela året.

- Det är fantastiskt roligt med den här nativiteten, säger Marit Andersson som är rektor i Sälens skola och ler med hela ansiktet. Vi behöver inte känna oss oroliga över att vi inte har arbete framöver, klasserna är på drygt tjugo barn i flera årsklasser sedan början av 1990-talet. Vi arbetar på hur vi ska disponera våra lokaler, både befintliga och framtida sådana för barnomsorg och skola.

MAGGIE AHLBIN

Mer läsning

Annons