Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler fortkörare mister sina körkort

Annons

Nästan dubbelt så många togs för fortkörning i år i Dalarna, jämfört med samma period i fjol.

Det beror framför allt på att polisen har kunnat prioritera trafikövervakning i år.

Länsstyrelsens statistik visar att var tionde fortkörare blir av med körkortet.

- Folk tror inte att fortkörning är ett brott. Men det är ett brott. Nu kände vi att vi måste göra något åt det här, säger Kjell Larsson, tillförordnad trafikpolischef i Dalarna.

Det resulterade i att 2 705 personer blev tagna för fortkörning i Dalarna under det första halvåret i år, vilket är nästan en fördubbling jämfört med samma period i fjol. Det visar den senaste statistiken från polisens analysenhet.

- I fjol hade man inte tillräckligt med resurser för att ägna sig åt trafikövervakning, bland annat på grund av EU-mötet, berättar Kjell Larsson.

Då blev det bara 1 631 personer som åkte fast i polisens hastighetskontroller i Dalarna.

Under mitten av 90-talet drev polisen ett projektet Lugna Dalom med skärpta hastighetskontroller, berättar Kjell Larsson. Syftet var att minska dödligheten i trafiken i Dalarna, som då låg långt över riksgenomsnittet. Efter två år minskade antalet döda i trafiken rejält.

Efter det kände många poliser att de ville göra något annat, så hastighetskontrollerna i Dalarna blev färre, enligt Kjell Larsson.

- Men nu har vi återhämtat oss och vi är tillbaka, säger Kjell Larsson och tillägger att trafikpolisen får många samtal från allmänheten från hela Dalarna:

- Folk vill att vi åker dit och ställer oss vid vägen, säger han.

Det händer speciellt i områden där på en väg med hastighetsbegränsning på 90 km/tim finns sträckor med hastighetsbegränsning på 70 km/tim.

Som exempel nämner han riksväg 64, vid Eldforsen, där man har tagit många fortkörare.

- Förarna undrar varför man ska sänka farten mitt i skogen. Men det finns alltid en anledning till att man gör det. Det kan finnas barn eller gamla med rullatorer i området, säger Kjell Larsson.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons