Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler får sommarjobb på SSAB

Annons

Allt fler får sommarjobb på SSAB Tunnplåt. I år har 400 ungdomar anställts.

- Vi har kortare sommarstopp, säger personaldirektör Staffan Mejer.

Industrisemestern existerar inte längre - den är borta sedan ett antal år. Stoppen har över huvud taget blivit allt kortare för SSAB Tunnplåt i Borlänge. Produktionen pågår allt mer oavbrutet.

- Det är ett sätt att höja kapacitetsutnyttjandet, att utöka volymerna. Anläggningen står still allt mindre. Så är det i hela den kapitaltunga basindustrin, säger Staffan Mejer.

Detta innebär att det behövs allt fler sommarjobbare. I år har ungefär 400 ungdomar anställts. Intresset att jobba på SSAB i Borlänge är stort, 1 500 sökte.

- Vi tar in en del redan i april.

Många av sommarjobbarna återkommer under flera år. Och när företaget ska anställa kan sommarjobbarna vara en bra bas att rekrytera personal ur.

Mats Weingård jobbar för andra året, Catarina Hjärpe för första. De ägnar sommaren åt brand- och säkerhetstjänst. Bland annat kontrollerar de brandposter, sprinklersystem, livräddningssystem med mera.

Inne på området finns 2 600 brandsläckare. Under en veckas arbete kontrollerade de 200 stycken. Det säger en del om vilket omfattande arbete det handlar om.

- Att leta rätt på dem är kanske det verkliga jobbet, berättar Mats Weingård.

Mats ska fortsätta att studera till hösten, eller jobba. Målet är att bli brandingenjör. Catarina ska börja sista året på räddningsgymnasiet i Falun. För henne hägrar en framtid som veterinär. Båda kan också tänka sig att i framtiden jobba på SSAB.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons