Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler får klamydia

Annons

Larmen om att antalet klamydiafall ökar kraftigt har kommit flera gånger under året. Det senaste är Smittskyddsinstitutets statistik för det första halvåret i år.

Den visar att antalet fall av klamydia i Dalarna ökade till 517 under årets sex första månader. Det är en ökning med hela 47,7 procent. Det är en betydligt snabbare ökning än i landet. I genomsnitt ligger klamydiaökningen på 28,1 procent på nationell nivå.

- Vår hypotes är, att i takt med att informationen och diskussionen om hiv och aids minskat i medierna, har framför allt unga ansett att risken har minskat när det gäller att ha sex utan kondom. Vi har nämligen tidigare sett en tendens till att kondomanvändningen minskat. Vilket kan ha gjort att klamydiafallen har ökat så kraftigt, säger Thony Björk, informationsdirektör vid Apoteket.

Därför har Apoteket, Smittskyddsinstitutet och RFSU under sommaren satsat på en informationskampanj. Som tydligen haft framgång. För nu ökar försäljningen av kondomer igen.

- Under juni och juli såldes 2,1 miljoner kondomer. Det är en ökning med 10,6 procent jämfört med motsvarande period 2003, berättar Thony Björk.

- Kondomer är det bästa skyddet mot sexuellt överförbara sjukdomar. Syftet med vår kampanj har varit att avdramatisera kondomköpet och samtidigt informera om hur och varför man bör skydda sig. Sommarkampanjen är slut, men vi kommer att fortsätta informera och ha en bra skyltning på Apoteket för att fortsätta i arbetet med en avdramatisering av kondomen, säger Björk.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons