Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler får "dalkula"

Annons

För två år sedan bildades en grupp som fick i uppdrag att jobba med problemområdet fetma. Detta har bland annat lett till en mycket kritisk analys, som vi tidigare berättat om.

Analysen visar bland annat att problemen med övervikt och fetma kostar Dalarna runt 400 miljoner kronor per år i form av sjukvårdskostnader, sjukfrånvaro och förtidspension. Och att insatserna hittills varit utomordentligt ineffektiva och lett till betydande resursslöseri. Dock pekar man på att landstinget med framgång drivit överviktsenheter i Ludvika/Smedjebacken och i Särna.

I går arrangerade landstinget och SBU (Statens beredning för medicinsk utvärdering) en konferensdag för personal från sjukvården och försäkringskassan.

Där presenterades analysen, statistikuppgifter om det överviktiga dalfolket, vilket nationellt jobb som är på gång och vilka riktlinjer som SBU ger när det gäller fetma.

Detta kommer att leda till konkreta förslag.

- I maj kommer vi att lämna över en sammanställning till våra sjukvårdspolitiker. Vi pekar på den utveckling som vi ser, vilka konsekvenser det får, och möjligheter att göra något åt det, säger distriktsläkaren Ulf Nordin, som lett arbetet.

Bland annat kommer politikerna att ställas inför kravet att inrätta överviktsenheter åtminstone i varje närsjukvårdsområde.

- För att vi ska kunna nå framgång och långsiktighet med arbetet kommer det att krävas jobb på alla nivåer och samverkan med flera aktörer i samhället. Det handlar om allt från skolmat och skolgymnastik till transporter och människors arbetssituationer. Eftersom vi i landstinget sitter på en stor kunskap och dessutom drabbas av stora kostnader anser jag att landstinget bör driva på den här utvecklingen, säger Nordin.

Politikern Sten G Johansson, v, ordförande i driftstyrelsen deltog i konferensen:

- Förr dog människor av att de åt för lite mat. I dag dör människor i Sverige av för mycket mat, konstaterade han.

Han pekade på statistik som visar att de landsting som har en hög andel fetma i sin befolkning också är landsting med dålig ekonomi.

- Det är bara ett snabbt konstaterande från mig, ingen vetenskap alls. Men ett intressant samband som det kan ligga något i, säger Sten G Johansson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons