Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler campar på Sollerön...

Annons

Att det blev en så stor överraskning berodde på de erfarenheter som campingföreningen fått från Smednäset i Svärdsjö och Idrefjälls camping. Dit kommer nämligen inte utländska turister i samma omfattning som det gör till solens ö, i hjärtat av Sverige.

- Det var ju en Morabo som startade Caravan Club för 43 år sedan, så det är roligt att vi fått Sollerön också, säger Bill-Arne Andersson.

- Juli månad har varit väldigt bra. Det är en väldig omsättning på folk, de flesta stannar inte mer än två nätter, fortsätter han.

Inräknat campingstugor, el- och tältplatser kan Sollerö camping härbärgera 200 enheter. När det lugnat sig med beläggningen, vilket innebär någon gång i augusti, tänker Caravan Club påbörja mindre upprustningsjobb, till exempel fräscha upp toaletterna. Det har redan skett förändringar; vattenläckaget och avloppsproblemen är åtgärdade och toalettväggarnas klotter övermålat. I och med att Caravan Club är en idéell förening plöjs allt eventuellt överskott ner i campingen.

- Vi har planer till kommande år. Vi ska satsa på att dränera - det är en del områden som är väldigt vattensjuka. Vi har också planer för fler elplatser, säger Bill-Arne Andersson.

Även Venjans och Våmhus campingplatser har högsäsong. I Våmhus går det "superbra" och det har varit full fart redan från början. Utmärkande för sommaren 2002 är att det varit mycket mer svenskar än vanligt samt hela 60 procent fler norrmän. I år är det heller inte bara pensionärer från Norge och Tyskland som söker sig till Dalarna utan även barnfamiljer.

Elisabeth Henningsson på Venjans camping säger att det är "hemskt mycket folk".

- Vi har haft 48 incheckningar mot 16-17 samma dag förra året, så man får väl säga att det är en 100-procentig ökning. Den utvecklingen beror mycket på satsningen på marknadsföring, vilket även gett resultat utomlands.

- Det är inte fler norrmän - vi ligger nog för nära gränsen - men däremot danskar. Och det ökar med tyskar och holländare, som ligger här tre till tio veckor. Svenskar åker till kusten i stället, tror Elisabeth Henningsson.

JENNIELIE KJÖRNSBERG

Mer läsning

Annons