Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler barn och ungdomar omhändertas

Annons

Under den paragraf som kallas "för det egna beteendet" ryms exempelvis kriminalitet, missbruk, och att man lever i miljöer som inte är bra, dock ej hemmiljö.

När det gäller könsfördelningen konstateras att allt fler flickor omhändertas, och att det under 2002 var lika många flickor som pojkar som omhändertogs med stöd av den paragrafen.

En annan paragraf handlar om omhändertagande avseende hemmiljön. Det kan bero på föräldrar som missbrukar, på misshandel, eller övergrepp inom familjen.

Det kan också vara så att barnen inte får den omsorg som de behöver. Här handlar det om stimulans och känslomässig näring. Ju yngre barnet är desto större behov har barnet av sina föräldrar.

Under den här paragrafen var det en kraftig ökning av antalet inlämnade ansökningar mellan år 2000 och 2001.

Det är länsstyrelsen, som ett led i sin tillsyn, gjort sammanställningen över barn och unga som varit föremål för åtgärder enligt LVU under perioden 2000-2002. Rapporten bygger på länsrättens domar.

- Det handlar inte om någon analys, utan om en sammanställning av ärenden. Planerna är att vi ska fortsätta titta på utvecklingen även i år. Men det går inte att säga något om utvecklingen eller hur oroande den är utifrån det här materialet. I de allra flesta fall där barn och unga placeras i andra hem sker det ju på frivillig väg. För att kunna analysera måste man titta även på de fallen, och allt annat som kommunens sociala myndigheter gör, säger socialkonsulent Kerstin Bergman, som sammanställt rapporten.

Länsstyrelsens rapport visar att länsrätten bifaller de flesta ansökningarna. Av 90 LVU-ärenden biföll länsrätten 78. Av de 90 ärendena berörde 24 anmälningar barn under 13 år.

Syftet med LVU är att trygga samhällets möjligheter att kunna ge barn och unga den vård och behandling som de behöver i situationer när frivilliga insatser är otillräckliga.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons