Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre träffar älg i dalaskogarna

Annons

Med hjälp av älgobservationer under jakten går det att utläsa trenden för älgstammen i de olika jaktvårdskretsarna. Enskilda år kan den så kallade älgobsen slå lite olika, men över längre perioder kan inventeringen visa om älgstammen ökar eller minskar.

Dokumentationen av vilka djur som observeras ger också en bild av kalvtillgången.

I Dalarnas län har det under ett flertal år observerats omkring 72 kalvar per 100 hondjur.

Reproduktionen är sannolikt högre eftersom det är några månader mellan kalvningen och älgjakten, och en del kalvar då faller offer för olyckor och rovdjur eller dör av andra skäl.

Älgobsinventeringen visar också könsfördelningen i stammen, även om tjurandelen oftast är något högre än vad som framgår av älgobsen. I Dalarna är ungefär 34 procent av de observerade vuxna djuren tjurar.

I Gävleborgs län tyder den senaste fyraårsperiodens observationer på att älgstammen minskar i de allra flesta jaktvårdskretsar. Även i Dalarna verkar det, totalt sett, som om stammen minskar.

Men delas länet upp har området norr om Siljan en svag minskning och området söder om Siljan en liten ökning. De kretsvisa variationerna är stora och även inom kretsarna finns det stora skillnader i älgtillgång.

Enligt älgobsen har de största minskningarna skett i Orsa, Älvdalen och Rättviks jaktvårdskretsar samt i kretsarna i Avesta kommun. Samtidigt noteras en ökning i vissa områden. Störst är den i Transtrands, Tunabygdens, Malungs och Säfsnäs jaktvårdskretsar.

Här följer de procentuella förändringarna mellan 1998 och 2001 för Dalarnas kretsar:

Transtrand 8 procent, Tunabygden 8, Malung 6, Säfsnäs 6, Nås 5, Mora södra 3, Särna-Idre 2, Lima 2, Järna 2, Ludvika 2, Mora norra 0, Leksand 0, Floda-Björbo 0, Gagnef-Mockfjärd -1, Siljansnäs -2, Grangärde -3, Söderbärke -3, Hedemora -5, Säter -6, Falun -7, Rättvik -8, Avesta -8, Älvdalen -9, Äppelbo -10, Smedjebacken -10 och Orsa -12.

- I stort verkar den ökade avskjutningen ha stoppat tillväxten, men lokalt finns ökande älgstammar. Jaktårets älgjakt är ännu inte helt avslutad, vilket innebär att vi ännu inte kan summera jakten, säger jaktvårdskonsulent Lars Plahn.

Mer läsning

Annons