Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre lärartjänster utlyses i Dalarna

Annons

I våras utannonserades 348 lediga lärarjobb på grund- och gymnasienivå i länet, vilket är att jämföra med 1 046 under samma period för tre år sedan.

I Mora, Smedjebacken, Gagnef och Falun har antalet utannonserade lärarjobb sjunkit med över 80 procent på tre år.

Jämfört med förra året har de lediga tjänsterna minskat med 32 procent i landet. Motsvarande siffra för Dalarna ligger på 41,4 procent.

Enligt Margaretha Jansson, regionsombudsman på Lärarförbundet Dalarna, är förklaringen till länets minskning densamma som till den i övriga landet.

- För det första beror det på kommunernas försämrade ekonomi. När någon går i pension dras tjänsten in i stället för att man tillsätter en ny.

Den andra anledningen anser hon vara att kommunerna i högre grad anställer obehöriga lärare.

- Kommunerna brister i respekt för skollagen som kräver att lärare som anställs ska vara utbildade, säger Margaretha Jansson.

Heidrun Kellner, utredare på skolsektionen för Svenska kommunförbundet, håller inte med. Hon anser i stället att problemet handlar om att det finns för få utbildade lärare.

- Det finns inte tillräckligt med utbildade lärare att tillgå. De här påståendena vet jag inte vad de grundar sig på.

Heidrun Kellner tycker att det är rimligt att outbildade lärare som under en längre tid haft visstidsanställning får tillsvidareanställning när ingen annan finns på plats.

- Problemet för kommunerna är att staten kräver att de anställer lärare med pedagogisk utbildning, samtidigt som staten inte tillhandahåller tillräckligt många sådana.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons