Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre konkurser i länet

Annons

Inom byggbranschen innebär det 60 procent färre konkurser under perioden.

Högkonjunktur och ett lågt ränteläge är några bidragande orsaker till den positiva utvecklingen.

Det är affärs- och kreditupplysningsföretaget UC som tagit fram siffrorna.

Fredrik Polland är affärsutvecklare på UC i Stockholm och pekar på att gynnsamma förutsättningar för näringslivet förbättrat företagens resultat.

- Företagen har fått upp överlevnadsgraden på kort och lång sikt, många företag har fått bättre likviditet och soliditet. Ett lågt ränteläge gör det också billigare att investera, säger han.

Byggbranschen är en av de branscher där konkurserna minskat mest. Under årets fyra första månader var det fyra konkurser i byggbranschen i Dalarnas län, jämfört med tio konkurser samma period förra året.

Byggbranschen visar också en positiv trend i de allra flesta andra län.

Karin Torneklint, regionchef för företagarna Dalarna, är givetvis glad över att antalet konkurser minskar, men pekar samtidigt på att siffrorna kan tyda på att nyföretagandet i länet är fortsatt lågt.

- Är det få företag som startar är det också få som går i konkurs. Skulle vi ligga högt när det gäller nyföretagandet och få konkurser skulle det däremot vara bra, säger hon.

Torneklint anser att siffrorna kan peka på att många är försiktiga med att starta nya företag.

- Många tycker att en anställning är tryggare än att starta ett eget företag.

- Skatteregler och andra faktorer gör att vinsten är för liten i förhållande till risken.

Statistiska centralbyrån har ännu inga siffror om nyföretagandet i länet för i år eller förra året. Först i juni kommer siffrorna för år 2004.

Torneklint anser att det låga nyföretagandet gör att vi riskerar att inte få se några nya riktigt spännande företag.

- Få vågar satsa på annorlunda idéer. Det behövs om vi ska få riktigt stora företag som på sikt kan bidra till tillväxten i landet.

- I Dalarna har också arbetslösheten varit relativt låg och det gör att många väljer en trygg fast anställning framför den risk som ett eget företag innebär, säger Torneklint som hoppas att politikerna ska skapa ett bättre företags-klimat som på sikt gör att fler vågar starta egna företag och även anställa personal.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons