Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre flyger till Arlanda

Annons

Passagerarstatistiken för Dala Airport är klar.

-2006 kan delas in i två kategorier, fortsatt tapp på inrikestrafiken och stark utveckling på utrikesflygningarna, summerar Stefan Carlsson, Dalaflygets marknadschef.

34509 passagerare reste till/från Dala Airport under fjolåret, jämfört med 36017 året innan. En minskning med 1 509 resenärer, minus 4,2 procent. Tappet för inrikesflyget är hela 14 procent.

-Arlandalinjen är fort- farande vår största linje passagerarmässigt. Men också den linje som tappar flest resenärer. Drygt 4800 färre valde att flyga till Arlanda, säger Stefan Carlsson.

Han menar att det finns naturliga orsaker till detta.

-Under större delen av 2005 flögs det med den större flygplanstypen SAAB 340 med plats för 33 passagerare, jämfört med dagens Jetstream med plats för 19. Men trenden har under de senaste åren varit ganska klar. Färre tar flyget till/från Arlanda.

Däremot pekar det uppåt för Göteborg som ökar med 2,2 procent och Malmö med 12,9 procents ökning. Linjerna tycks ha sina trogna resenärer och de har ökat stadigt de senaste åren.

Ökningen för utrikes- flyget är 492 procent, sommarflyget till Turkiet är förklaringen. Drygt 3 000 resenärer. I höstas startade även linjen till Oslo.

-I år kan vi förvänta oss en fortsatt ökning av antalet utrikesresenärer, siar Stefan Carlsson.

Apollo flyger fem turer till Bulgarien och Detur nio till Turkiet. Direktflyg fortsätter på Oslo och tittar på möjligheterna att utöka trafiken.

- Vad gäller inrikes räknar vi med att tidtabellerna och antalet passagerare blir ungefär som 2006 och att minskningen på Arlanda inte blir lika stor då man kan jämföra mot likvärdig flygmaskin året innan.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons