Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre brott polisanmäls

Annons

Polisens statistik från 2006 när det gäller antalet anmälda brott i Leksands kommun är trevlig läsning om man ser till skadegörelse, stölder och misshandel i stort då dessa brott har färre anmälningar förra året än året innan.

Ett undantag finns dock och det är Insjön som går mot strömmen när det gäller skadegörelse och misshandel.

-Det var riktigt oroligt i ungdomsleden där ett tag, men i höstas gjorde vi från polisen en riktad insats som gav resultat. Vi upptäckte flera brott och lyckades också få bukt på en hel del bus genom att synas mycket i området, säger polis Rolf Synnermo i Leksand.

När det gäller narkotikabrott har det anmälts ett fall av smuggling, sju fall av innehav och tolv anmälningar rör eget bruk. Av åtta anmälda rattfyllerister var hälften narkotikapåverkade.

-Genom en utbildningssatsning har poliserna blivit bättre på att upptäcka när folk är påverkade och det ger också resultat i statistiken, fortsätter Synnermo.

-Annars är det varken mer eller mindre problem med narkotika i Leksand än någon annanstans.

När det gäller ofredande, olaga hot och ärekränkning samt de allra flesta fall av misshandel är alkohol inblandad.

-Det händer en hel del i fyllan och villan och inom släkten och tendensen är att man anmäler mer nu än tidigare, konstaterar Synnermo.

Vid tretton tillfällen har anmälningarna handlat om någon form av sexualbrott. Tre våldtäkter - ingen är uppklarad. Åtta fall av sexuellt ofredande, ett fall av sexuellt tvång och en blottning.

Sommarmånaderna, kring jul- och nyår samt sportloven är tidpunkter då antalet anmälda brott ökar och 2006 var inget undantag. Förutom på en punkt. I juli anmälde en kvinna att en man ofredat henne vid hundra tillfällen. Eftersom varje tillfälle i statistiken registrerades i juli blir den månadssiffran inte statistiskt jämförbar med tidigare år.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons