Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre arbetslösa i Dalarna

Annons

Allt färre går utan arbete i Dalarna.

Den totala arbetslösheten, med de öppet arbetslösa och de i arbetsmarknadsåtgärder, har sjunkit. I januari 2003 var 7,2 procent utan arbete, i januari i år hade den siffran sjunkit till 7,0 procent.

I elva kommuner i länet blir det färre arbetslösa. Mest minskar det i Gagnef, Vansbro, Hedemora och Smedjebacken. I fyra kommuner har det blivit fler arbetslösa, den kraftigaste ökningen har skett i Orsa och Rättvik.

Det är endast tre län i Sverige som det har skett en minskning av den totala arbetslösheten, det är Dalarna, Jämtland och Gotlands län. Fortfarande ligger Dalarnas län över riksgenomsnittet för den totala arbetslösheten. I Dalarna går 7,0 procent utan arbete, för riket är motsvarande siffra 6,1 procent.

Allt fler undomar i länet går utan arbete. I januari förra året var 6,6 procent av dem mellan 18 och 24 år öppet arbetslösa. I år har den siffran stigit till 8,8 procent. Det är 467 personer fler.

Fler digitala

busskyltar

u Dalatrafik fortsätter att satsa på digitala informationsskyltar som ska tala om när nästa buss kommer.

I ett första steg ska fler skyltar sättas upp i Falun och Borlänge.

- Därefter går vi vidare med bland annat Mora och Ludvika, säger Christer Silfverin, vd vid Dalatrafik.

Informationen grundar sig på digital information i bussarnas fordonsdatorer, och hänger därmed ihop med automatiska hållplatsutrop.

- Vår ambition är att de flesta bussar ska ha automatiska hållplatsutrop. När det gäller digitala skyltar får vi se hur långt vi kommer att gå. Det är nytt för oss och det kostar en hel del. Men vi anser att det är viktigt med bra information.

Silfverin jämför med informationen i tunnelbanan i Stockholm, och ger ett par exempel:

- I bland kommer man rusande till busshållplatsen, och undrar om bussen gått. I bland händer det bussen något och den blir försenad. Att då få information om att bussen kommer om exempelvis sju minuter är väldigt värdefullt.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons