Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt du behöver veta om salt

Annons

Salt! Kan man skriva en hel bok om saltets historia? Ja, kan man skriva en bok om torskens kulturhistoria, så kan man naturligtvis skriva en bok om saltets.

Den som lyckats med dessa konststycken är Mark Kurlansky.

Boken om torsk finns översatt till Svenska men saltets historia har jag inte sett i översättning. Den svenska torskboken förde en rätt undanskymd tillvaro. Annat var det när "Cod" lanserades i London. Hela skyltfönster fylldes med den märkliga boken. Kurlansky har till och med gett ut en speciell barnboksvariant av torskboken.

Nåväl - den som inte känner sig främmande inför engelskan bör ge "Salt - A World History" (Vintage) en chans. På de cirka 450 sidorna får vi hela världshistorien utifrån ett saltperspektiv. Människor behöver salt, boskap behöver salt. För att kunna konservera mat behöver människan salt. (Med modern teknik har saltets betydelse som konserveringsmedel minskat, men den traditionellt salta maten lever kvar i många rätter)

Stigarna trampades upp av djur på väg till områden där det fanns salt att få i sig naturligt. Så fort människan blev bofast och började hålla djur behövdes saltet.

Och i och med detta blev salt till en mycket viktig vara. Krig och uppror har startats på grund av salt.

De flesta aspekter kring saltet tas upp i boken, men med tyngdpunkt på utvinning, framställning, konserveringsmetoder och mathållning.

Den kulinariskt intresserade får till exempel lära sig sambandet mellan parmaskinkan, parmesanosten och salamikorven. Dessa tre produkter är exempel på konserverade livsmedel med salt som viktig ingrediens.

Det som imponerar är det enorma undersökningsarbete som Mark Kurlansky gjort inför boken. När det gäller olika mattraditioner måste han ha lagt åtskilligt med tid och pengar på studieresor.

Som svensk är det naturligtvis extra intressant att läsa det avsnitt där Kurlansky stiftar bekantskap med den speciellt svenska metod att konservera fisk som går ut på att salta och jäsa strömming.

Skildringen av surströmmingsmåltiden har en sådan autenticitet att den måste vara upplevd. Med den utomstående betraktarens klara blick sätter han också fingret på svenskens märkliga förtjusning i sockersaltat, det må vara i form av Kalles kaviar, sillinläggningar eller lakritsgodis.

När det gäller utvinning och tillverkning av salt noterar Kurlansky med viss ironi, att när tekniken efter årtusenden har gett oss ett helt rent, vitt, jämnt salt som rinner fint, så börjar vi se oss om efter grovsalt, flingsalt, havssalt, rökt salt och alla andra typer av salt som inte är rent och lättrinnande.

Mer läsning

Annons