Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt började i källaren

Annons

- Han var en uppfinnarjocke som gick sina egna vägar, säger Harry Lundvalls son Åke Westberg.

Han beskriver sin far som utåtriktad, allmänbildad och som en man som alltid gick och klurade på nya konstruktioner.

När han startade sin verksamhet var plast ett ganska nytt material. Runt om i landet experimenterades det med plaster i källare och garage. Harry Lundvall kom på att ämnet skulle kunna användas till skyltning av varor i butiker. Den första produkt han gjorde var en varukorg med grundstomme i metall och med plast runt om. Den sålde han till bensinstationer och mataffärer.

Företaget utvecklades och fick ett par anställda, men 1967 blev han sjuk och två år senare avled han. Då tog hans son, Åke Westberg, över. Han flyttade verksamheten till Falun. Under flera decennier tillverkades det butiksmaterial på Blindgatan och Hagagatan. 1975 är ett viktigt år i företagets historia. Då får bolaget patent på en hyllkantslist, vilken blir bolagets kassako fram till patentet går ut 1986.

1982 tog dottern Lis Remius och hennes man Anders Remius över bolaget. De är kvar som huvudägare i bolaget. Lis Remius berättar att de har 38 procent av aktierna i bolaget och genom att de äger röststarka a-aktier så har de 60 procent av makten i HL Display-koncernen.

Anders Remius är koncernchef. Lis Remius berättar att det inte kommer att bli Harry Lundvalls barnbarnsbarn som kommer att leda företaget.

- Vi har två döttrar. Våra barn är lärare och är inte intresserade av att leda företaget, säger Lis Remius på telefon från Spanien. Däremot har de inga planer på att sälja bolaget utan de tänker behålla det i familjen.

HL Display har numera fem fabriker i Sverige och 500 anställda. Totalt finns koncernen i ett 40-tal länder och har ytterligare 500 personer anställda utomlands, främst som säljare.

Vid fabriken i Falun arbetar 95 fast anställda, utöver det finns inhyrd arbetskraft från Proffice och Adecco.

Det har varit en kraftig expansion vid anläggningen efter Källviksvägen de senaste åren. På fem år har personalstyrkan utökats med 50 personer.

2003 var ett förlustår för koncernen. Christer Sundin, ekonomichef vid HL Display i Falun, säger att det var många affärs-kedjor som sparade pengar. Det märktes på koncernens omsättning som sjönk. I februari i år blev det en tydlig vändning. Helt plötsligt fick bolaget i Falun dubbelt så mycket ordrar.

Fabriken i Källviken tillverkar plastdetaljer för butiksinredningar: hyllskyltar, dekaler i golv och tak och plasthållare där butikerna exempelvis kan sälja tre chokladbitar för tio kronor.

85 procent av Falutillverkningen går på export. Den största andelen har Frankrike med 25 procent. Nu hoppas företagsledningen att försäljningen i Ryssland och Kina ska ta fart.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons