Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt blir sålt på sommarrean

Annons

Vädret är av stor betydelse när sommarrean drar igång. Redan nu är Svensk handel övertygad om ett toppenår för försäljningen i Dalarna.

- Är det vackert väder blir rean sämre. Då går folk inte i affärer utan ligger på stranden, säger Conny Claesson på Svensk handel.

Årets sommarväder har varit varierande, vilket gynnat handeln. Kläder och skor är det som säljs ut mest; reans storlek står i proportion till hur mycket som finns på lagret.

Vad gör man med det som inte blir sålt?

- Det blir sålt. Man sätter ner varorna ännu mer och säljer dem till vrakpriser. En korg med plagg för tio kronor styck brukar fungera, säger Conny Claesson.

En del kedjor börjar med utförsäljningen redan efter midsommar, medan andra väntar till mitten av juli. Galgar och hyllor måste rensas för att ge plats åt höstplaggen som plockas fram i augusti.

Enligt Sussi Hedenskog, butikschef på Vero Moda i Falun, är rean mindre viktig i dag än för några år sedan. Kunderna handlar för större summor året runt, vilket betyder att det säljs många varor för ordinarie pris även under reatider.

- Det är ingen som kommer in och frågar när rean börjar. Folk handlar ändå, säger Sussi Hedenskog.

Åhléns varuhuschef, Iréne Andersson, har inte märkt av något minskat intresse för sommarrean. Många kunder kommer in och frågar när favorittröjan eller -byxorna ska sättas ner i pris.

I år har varuhuset varit förskonat från större inköpsmissar. Förra sommaren trodde inköparna att en speciell väska skulle bli en storsäljare, men senare fick en stor del av lagret reas ut.

- Det är svårt eftersom man aldrig kan veta vad som kommer att fungera. Vissa saker säljer i Stockholm, men inte i Falun, säger Iréne Andersson.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons