Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt annat än öde

Annons

- Det är trist att den uppfattningen är spridd på stan. Känslan av att det står tomt är negativ för alla, säger han.

Visst har den högsta ledningen lämnat Falun, med vd:n Björn Hägglund i spetsen. Men i den flytten försvann faktiskt bara 40 män och kvinnor.

Totalt finns 870 Stora Enso-anställda kvar i kommunen.

Att industrier som rödfärgsverket, Lingheds såg och Grycksbo pappersbruk är i gång märks, här syns produktionen. Men många Falubor tror att huvudkontoret vid Åsgatan står halvt övergivet.

- Här är fullt i vartenda rum, säger Lars Wassberg.

Något huvudkontor är det ju inte längre, det ligger i London, men namnet sitter i och många förkortar det fortfarande till HK.

Lars Wassberg vill gärna muntra upp Faluborna genom att klargöra att mycket av verksamheten finns kvar, det kan behövas nu när Hemköp flyttar sitt huvudkontor med 40 anställda.

Vi kastar oss direkt in i siffer- exercisen:

+ Vid Åsgatan räknar Lars Wassberg in 168 anställda, då har han tagit med några som finns uppe vid Tallen i Storas arkiv.

+ Räknar man in en resebyrå, rödfärgsverket, Stora Research och Lingheds sågverk så blir det 179 till.

+ På Grycksbo pappersbruk arbetar 520.

= Det gör en summa på 870 personer, anställda vid Stora Enso i Falu kommun.

Lars Wassberg visar runt i korridorerna vid Åsgatan. I rum med utsikt åt alla håll sitter människor som jobbar mot verksamhet i Falun, Sverige och världen.

De sysslar med skogsbruk, sågverk, information, risk management, juridik, fastighetsförvaltning, transport och IT med uppkoppling mot 40 länder...och säkert lite till.

Bergslagsalongerna med Zorntavlor och magnifika kristallkronor står i och för sig tomma, men här har bolagsfolket alltid varit rädda om parketten. Det blir middag när kungen kommer i samband med skidspelen.

- Vad Falun behöver är bättre kommunikationer, staden förlorar många gästnätter på att folk har svårt att ta sig hit, säger Lars Wassberg.


Faktaruta:fakta | Fd HK, före detta huvudkontoret

Huset vid Åsgatan stod klart 1766, åtminstone de första och andra våningarna. En flygel och festsal byggdes till under 1800-talet, liksom det gamla arkivet. Den tredje våningen byggdes 1904-1905, och en andra flygel under 1950-talet. Huset är ungefär 10 000 kvadratmeter stort

Stora Enso har också lokaler tvärs över Åsgatan och på andra sidan Trotzgatan.

Stora Research vid Hanrövägen och Faluån har 117 anställda och rödfärgsverket vid gruvan har 12.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons