Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allsköns konst

Annons

I söndags var hon hemma i Husbybygden när Fline bygdegårdsförening arrangerade hantverksdag i bygdegården.

Redan efter ett och ett halvt års studier har Emma hunnit lära sig mycket av den svåra glasblåsarkonsten, det gavs det bevis på vid hantverksdagen.

- Det är ett vanligt gymnasium jag går. Det är tre år, men möjlighet att gå ett extra fjärde år om man vill. Tre dagar i veckan är jag på glasskolan och två dagar ägnas åt teoretiska studier i Nybro, berättar hon.

Varför just glasblåsning?

- SYO:n tog fram uppgifter om hantverkslinjer och jag tyckte glasblåsning verkade kul. Det har jag inte ångrat, svarar hon.

Hon berättar att hon har hantverk i blodet genom hantverksintresset i familjen. När det gäller framtiden är det förstås lite ovisst.

Någonstans i drömmarna finns ändå att kanske kunna starta en egen glashytta hemma i Husbybygden.

Hantverksdagen hade mycket fint att bjuda även i övrigt. Bo Svedlund, duktig knivmakare från Säter, syns inte så ofta i våra trakter men här var han med och visade prov på fina arbeten.

Han har lett flera knivkurser i Säter och leder även nu en kurs.

Inger Söderberg, Ansta och Falun, visade prov på tennarbeten, Stina Gustafsson hade full fart på spinnrocken, det visades hårarbeten, och Lars Arne Laby, verksam inom Hantverkshuset Fria Händer i Hedemora, visade hur det går till att rulla ljus.

Erik Olsson, Långshyttan, är välkänd för sina trägubbar. Han fanns där med några gubbar, men också små skedar och skålar gjord av brakved, en buske eller i bland ett litet träd som växer på fuktiga ställen.

Mia Westlund, Långshyttan, deltog med sin harpa och bjöd på musik och många intresserade sig för det ovanliga instrumentet. Mia som nyss gått ut gymnasiet berättade att det dock inte blev musikstudier för hennes del efter gymnasiet, utan studier i konsthistoria vid högskolan på Gotland. Studierna bedrivs som distansstudier.

Bygdegårdsföreningen har funnits i 20 år och hantverksdagen sista söndagen i oktober är en fin tradition sedan ett antal år tillbaka.

Det kostar inget för hantverkarna att vara med.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons