Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Allsång ÄR livet"

Annons

- Sången är en urkraft. Sedan handlar det också om att göra något tillsammans, om att man känner delaktighet i något större.

Det är dalmasen Jan Laggars svar på vad som utgör lockelsen i allsången. Och han borde veta. Förra sommaren missade Jan Laggar inte ett enda tillfälle att sjunga ut på Skansen. Vid ett-tiden på natten började han köandet, för att vid grindöppningen klockan 07.00 rusa upp och ta en bra plats.

- Jag är helt galen i allsången, erkänner han.

- Jag tror att vi behöver den här typen av oaser i tillvaron. Oaser där all ängslan, skam och skuld är långt borta.

Jan Laggar menar att sånglusten är beroende av trygghet - ju mindre rädda vi är, desto mer sjunger vi.

- När jag sitter där känner jag att jag är med i livet, samtidigt som jag tänker att livet är bra märkligt.

- På något sätt är det som att vara med i en konstig dokumentär.

Jan Laggar är etablerad konstnär och i hans kretsar är intresset för Lasse Berghagen och Allsång på Skansen inte något man skyltar med, det anses inte finkulturellt.

- När man blir äldre kan man strunta i sådant. Det blir så jobbigt att ta hänsyn till vad andra tycker. Nu gör jag sådant jag mår bra av. Om man gillar korv och inte fisk - varför ska man då äta fisk?

På frågan om vilket som är hans bästa allsångsminne berättar Jan Laggar om att han brukade hålla platsen åt en kille med Downs syndrom.

- Han kom alltid sent på grund av färdtjänsten. För mig var det viktigt att hålla hans plats. Jag blev glad av att se honom - vi satt där och umgicks i en dryg timma, gungade och sjöng.

Kanske handlar tjusningen helt enkelt om att kunna koppla bort och slappna av.

- Jag känner tacksamhet till att man kan välja sådant här i livet, att jag kan välja sådant jag blir glad av, säger Jan Laggar.

- När jag tänker för mycket blir inget bra. Varken när det gäller konsten eller livet. Ibland är det bara att förlita sig på känslan och hjärtat.

MARIA RINGBORG

Mer läsning

Annons