Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allra käraste islandshäst

Annons

På en gård i vackert belägna Bodarna träffas vi på morgonkvisten för att rykta våra fyrbenta kamrater innan det är dags att svinga sig upp i sadeln.

Hans och Eva Granqvist från Stockholm är här för tredje gången och bland gårdens 13 hästar har de redan hittat sina favoriter.

- Jag brukar alltid rida på Lettir. Han är väldigt lugn och trygg säger Eva som är nybörjare och inte har ridit annat än på Bodarnas islandshästar.

Hans som har lite mer vana från hästryggen får precis som vanligt rida sin favorit Ivar, en ljusgrå skimmel med lite mer fart i benen.

Redan innan vi dyker upp har Marita Aronsson som driver turridningen tillsammans med sambon Per-Erik Andersson hämtat in hästarna från hagen. Hon hjälper till att lyfta på sadlar, sätta på träns och lägga tyglar på plats och hon visar hur vi sitter upp utan att ta i för mycket och hamna på andra sidan hästen.

- Det är viktigt att bekanta sig lite med hästarna innan man rider ut i skogen. Därför pysslar vi lite med dem och gör en provritt på ridbanan innan vi sticker i väg. Man måste välja häst efter vilken ryttare som ska rida, säger hon.

När vi blivit varma i sadeln är det då äntligen dags att ge sig ut i natursköna Bodarna. Marita och hennes häst Kattla tar täten och vi andra följer efter. Islandshästar som ofta har ett stabilt och lugnt temperament gör sig utmärkt för turridning i grupp, berättar Marita när hästarna på eget initiativ lugnt börjar skritta på rad bakom Kattla.

- De går gärna på rad efter varandra och ofta flyter de liksom bara fram i terrängen.

Islandshästen har fem gångarter till skillnad från andra hästraser som har tre. I den berömda tölten som fartmässigt liknar trav sker fotförflyttningen på samma sätt som i skritt. För ryttaren innebär det en känsla av mindre skumpande och stötar, förklarar Marita och frågar om det inte börjar bli dags att prova.

Fötter och ben ska tryckas in i sidan på hästen och tyglarna kortas upp. Vi följer instruktionerna och sedan bär det av i en behaglig tölt efter skogsvägen.

Marita och Per-Erik startade turridningen strax innan jul förra året och har haft full fart på verksamheten sedan dess. Såväl nybörjare som mer erfarna ryttare hittar till Bodarnas islandshästar och storleken på grupperna varierar.

- Vi kan ha grupper om fyra, fem personer just nu. Vi tar emot allt ifrån särskoleelever till företagsgrupper och svensexor. Det är roligt, säger Marita.

Hans och Eva Granqvist kommer att besöka Bodarnas Islandshästar igen. Drömmen är nämligen att få ge sig ut på flerdagarstur i fjällen och då måste man ha tillbringat några mil på hästryggen.

- Vi hoppas kunna ge oss ut på en lite längre tur här i Bodarna snart till att börja med men drömmen är att få rida i fjällen, säger Hans medan vi sadlar av hästarna efter att vi kommit tillbaka till gården.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons