Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen överens om skatten

Annons

Kristdemokraternas linje om att fastighetsskatten ska ersättas av en låg kommunal avgift vann gehör.

- För oss är det ett väldigt viktigt besked till väljarna, säger Ulrik Lindgren.

Avgiften kan införas tidigast 2008 enligt överenskommelsen. Men redan nästa år fryses taxeringsvärdena för att förhindra en skattehöjning. Skatten på flerbostadshus sänks samtidigt från 0,5 procent till 0,4 procent , och schablonintäkten för bostadsrättföreningar tas bort och ett tak sätts för skatten på markvärdet vid 5000 kronor.

- Det är glädjande att alliansen kommit överens om att avskaffa fastighetskatten. Människor ska slippa lämna hus och gård på grund av en skatt som plötsligt kan höjas till nivåer som många husägare inte mäktar med, säger Ulrik.

Kostnaderna för det första steget beräknas till fem miljarder kronor. Hur det hela ska finansieras finns inte redovisat i uppgörelsen.

Efter ett eventuellt maktskifte i höst ska en utredning tillsättas, som ska se över hur fastighetsskatten ska kunna ersättas med en låg kommunal avgift.

Ambitionen är att förändringen ska vara genomförd redan 2008.

- Det var ett starkt tryck på oss i alliansen att komma fram med en uppgörelse kring fastighetsskatten. Nu har vi klarat av den biten, precis som vi gjorde med energin. Vi står allt starkare, säger Ulrik.

Fastighetsskatten är en stor inkomstkälla för staten, och ska, enligt vårpropositionen, ge över 32 miljarder till statskassen år 2008. En kommunal finansiering kommer att inbringa hälften så mycket.

ANDERS NORIN

Mer läsning

Annons