Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen överens om buggning

Annons

De borgerliga partierna kom i dag överens om att tillåta buggning, skriver de i ett pressmeddelande.

Lagen ska gälla under tre år och det blir förbjudet att bugga redaktioner.

För snart ett år sedan lades förslaget om buggning liksom förslaget om förebyggande avlyssning på is av en minoritet i riksdagen.

Centern, kristdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet ansåg dem inte rättssäkra nog.

De borgerliga informerade om vilka förändringar som nu gjorts och fick därefter klartecken från riksdagsgrupperna på tisdagen.

Personer som utsätts för buggning eller hemlig avlyssning ska underrättas om det i efterhand och en säkerhets- och integritetsskyddsnämnd ska kontrollera att det gått rätt till. Flera av ledamöterna ska utses bland personer som föreslagits av partigrupperna i riksdagen.

För att förhindra brott får polisen använda hemlig telefonavslyssning, teleövervakning och kameraövervakning samt postkontroll, men det blir en viss skärpning av när det får användas. Regeringen kommer också att senare lägga förslag om att vissa ska undantas exempelvis präster och journalister.

De nya lagarna ska bara gälla på försök under tre år. Då införs en kontrollstation då de ska utvärderas.

Buggning får användas vid förundersökningar om brott som har ett minimistraff om fängelse på fyra år, exempelvis terroristbrott, mord, dråp och grovt rån.

Förebyggande avlyssning för att förhindra brott får användas när det finns "särskild anledning" att anta viss angiven brottslig verksamhet. Det gäller vissa högmålsbrott, brott mot rikets säkerhet och allmänfarliga brott. Även mord, dråp, grov misshandel, människorov och olaga frihetsberövande omfattas om det riktas mot domare, åklagare, nyhetsförmedling eller journalistik.

En domstol måste lämna tillstånd och ett offentligt ombud ska närvara. Tillstånden får bara lämnas för en månad i taget

TT

Mer läsning

Annons