Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allians för svenska småföretag!

Annons

Företagarförbundet är med sina drygt 30000 medlemmar, i dag Sveriges kanske starkaste aktör för just småföretagsfrågor. Till skillnad från andra förbund och organisationer så består styrelsen av småföretagare och vi har bara ett fokus - att förbättra för de små företagen i Sverige.

Företagarförbundet har tidigare välkomnat alliansens program som innebär att småföretagens behov hamnar i fokus. Den nya näringsministern Maud Olofsson har flera gånger visat stort insikt i småföretagarens vardag och det absurda i nuvarande krångliga regelsystem.

Regeringen lovar att ta bort medfinansieringen i sjukförsäkringen, reformera 3:12 reglerna samt införa ett riskkapitalavdrag - flera punkter som vi kan bocka av i vårt handlingsprogram.

Vidare lovar man återställa förmånsrätten till hundra procent. Detta kommer att underlätta kapitalförsörjningen till småföretagen i mycket stor omfattning. Förmånsrätten har varit en av de viktigaste frågorna som Företagarförbundet drivit fram tills nu. Nu kan vi bocka av den från vårt handlingsprogram och hundratusentals företagare runt om i Sverige kan dra en suck av lättnad.

Ännu kan vi inte bocka av hela vårt handlingsprogram. Trots en småföretagarvänligare politik så återstår en hel del att göra. För det första är det helt avgörande för många småföretag att det genomförs en kraftfull generell sänkning av arbetsgivaravgiften.

Tyvärr kommer regeringens förslag i realiteten att innebära en höjning av arbetsgivaravgiften för många småföretag. Detta beror på att de vill ta bort den särskilda skattereduktion på upp till 38000 kronor per företag som infördes för åtta år sedan.

I stället gör man riktade sänkningar till företag inom hushållsnära tjänster. Det är i och för sig bra. Men det lämnar majoriteten av småföretagen med en högre arbetsgivaravgift än tidigare.

Den kanske viktigaste frågan för småföretagaren är införande av speciella regler för småbolag. En fråga som Företagarförbundet drivit hårt och där vi har konkreta och genomförbara förslag. Här ser vi fram emot en dialog med Maud Olofsson där vi kan bidra med kunskap och konkreta åtgärder.

En dialog är något som vi hoppas på. En dialog som alla parter tjänar på - inte minst företagen. Vår förhoppning är att vi tillsammans med näringsministern, ny- och omvalda politiker, sakkunniga tjänstemän samt inte minst med andra företagsorganisationer ska skapa en allians för Sveriges småföretag.

Företagarförbundet bjuder därför in till "Småföretag - Sveriges styrka". Ett forum som på ett konstruktivt och inte minst konkret sätt, ska förenkla och förbättra för småföretagen - Sveriges hjältar!

Vår förhoppning är att ett första möte kan äga rum före årsskiftet. Brevet med förfrågan till Maud Olofsson är nu skickat och vi väntar på hennes svar. Helst med vändande post.

PER LIDSTRÖM, CAMILLA LITTORIN PER LIDSTRÖM ÄR ORDFÖRANDE OCH CAMILLA LITTORIN ÄR FÖRBUNDSSEKRETERARE I FÖRETAGARFÖRBUNDET SOM ÄR EN ORGANISATION FÖR SMÅFÖRETAGARE.

Mer läsning

Annons