Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allas hälsa i fokus

Annons

För något år sedan arrangerades den första hälsoveckan i Smedjebacken på initiativ av miljöprisade Fridhems förskola. Då handlade det mest om att få kommunanställda att gå eller cykla till jobbet under en vecka.

Arrangemanget gav mersmak och inför 2003 inleddes ett samarbete mellan miljöledningssamordnaren Kerstin Angberg-Morgården, fritidskontorets Birger Tuominen, diakon GB H-Pedersen, Norrbärke församling och slutligen hälsoplaneraren Ursula Furtig.

Med detta blev det en hälsovecka med både kommunen, kyrkan och landstinget.

Något liknade fanns inte i Ludvika kommun och efter förra årets hälsovecka i Smedjebacken etablerades kontakter mellan de två kommunerna och beslutet blev att det skulle vara ett samarbete om hälsoveckan.

Programmen för hälsoveckan kommer att skilja sig åt i de två kommunerna, var och en gör sitt eget program. Men för de som bor i Ludvika går det alldeles utmärkt att vara med på aktiviteter i Smedjebacken och tvärtom.

- Vi ser det naturligtvis som mycket positivt att vi kan samverka över kommungränserna, säger Kerstin Angberg-Morgården.

Hälsoveckan riktar sig till alla som bor i de två kommunerna, från spädbarn till pensionärer.

Under veckan kommer det inte bara att handla om mat och motion.

- Det handlar om en helhetssyn på människan, en konsert där man slappnar av och njuter några timmar kan vara lika viktig som en joggingrunda, betonar Åsa Draiby, folkhälsoplanerare i Smedjebacken.

- I Smedjebacken kommer det inte att handla så mycket om mat, vi har vår kravvecka på hösten och då handlar det nästan uteslutande om mat, säger Kerstin Angberg-Morgården.

- I Folkets hus i Ludvika är det under veckan en mässa där det handlar om mat, hälsa och miljö, berättar Mari Anne Sand, Ludvika kommun.

Hon berättar att till mässan är kommunens skolor inbjudna.

På lördagen den 15 maj kommer det att bli en aktivitet i centrala Ludvika med demonstration hur hjärt- och lungräddning går till.

Inför hälsoveckan har tekniska kontoret i Ludvika skänkt en hälsobuske som står i kruka och under veckan kommer den att flyttas runt på olika aktiviteter, för att slutligen planteras någonstans.

Totalt sker cirka 130 arrangemang under veckan i de två kommunerna. Det kompletta programmet för hälsoveckan finns på respektive kommuners hemsida och dessutom på butiker och samlingsplatser. Det finns även anslaget på ett flertal platser.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons