Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allardsrättegången var nära att stoppas - igen

Annons

Den tidigare verkställande direktören för Allards och dess moderbolag Falu bergslagsindustrier (FBI) har fått skyddad identitet och bor på hemlig ort sedan han och hans familj utsatts för utpressningsförsök (se artikel nedan).

Rättegången mot koncernledningen inleddes den 28 september, men fick ställas in redan nästa dag. Anledningen var vd:ns situation.

Den 22-åring som misstänks för utpressningsförsöket sitter häktad och nu anses inte någon hotbild kunna utgöra skäl till att ställa in rättegången ytterligare. Vd:n inställde sig för gårdagens förhandlingar och fördes in bakvägen till tingssalen, till skillnad från sina medåtalade.

Men när rättegången skulle inledas anmälde alltså advokat Borgblad att hinder förelåg för att rättegången skulle kunna genomföras. Han hänvisade till de läkarintyg som rätten fått ta del av.

- Läkaren tycker att det är olämpligt att min klient genomgår den här rättegången nu med tanke på den psykiska press den innebär, säger Per Borgblad.

Tingsrätten har även talat direkt med den läkare som lämnat intyget. Efter överläggningar bakom stängda dörrar meddelade rättens ordförande, Jan Rudberg, att man ogillar Borgblads yrkande. Läkarutlåtandet godkänns inte som skäl att än en gång skjuta upp rättegången.

Eftersom man bara hann med en dag, den 28 september, innan förhandlingarna ställdes in, fick kammaråklagare Gun-Britt Ström i går börja om från början med sin sakframställan.

- Vi ska visa i det här målet att den positiva bild som målats upp av FBI saknar grund. Bokföringen har allvarliga brister som de var väl medvetna om, säger Gun-Britt Ström, som har kammaråklagare Patrik Säflund vid sin sida.

Man har också två domare under rättegången, för att gardera sig om någon skulle bli sjuk under den långa tid förhandlingarna väntas pågå.

Med nuvarande planering ska sista rättegångsdagen hållas den 13 april 2005.

KARIN WALLÉN

Mer läsning

Annons