Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allaktivitetshus tar form

Annons

Det var för drygt ett år sedan som de första tankarna på att bygga ett allaktivitetshus i Söderbärke kom fram. Bakgrunden var att det från skolan kom fram ett förslag om att göra om Kyrkskolan till en skola för högstadie. För att få plats för denna behövdes nya lokaler och det fördelaktigaste var att bygga om den befintliga gymnastiksalen.

Därmed behövde den ersättas och några kommunala pengar till det fanns det inte. Det fanns även ett behov från Söderbärkeborna om en hall för olika aktiviteter.

Vid ett möte i Folkets hus, i Söderbärke, bildades en grupp som fick ansvaret för att utarbeta ett förslag till en allaktivitetshall.

De första förslagen pekade mot att hallens skulle byggas intill den nuvarande idrottsanläggningen, men med tiden har det visat sig vara ett bättre alternativ att bygga intill det före detta demensboendet vid Brustorpet.

- En tanke är att koppla det till den tänkta hallen till det före detta demensboendet och på det viset få tillgång till lite andra lokaler, berättar Tommy Andersson.

Tanken är att det ska kopplas någon form av rehabiliteringsverksamhet till aktivitetshuset.

- Det kan inte vara vettigt att folk från Söderbärke ska åka till Ludvika eller Falun flera gånger i veckan, för att få den rehabilitering de behöver, det måste vara vettigare att personalen kommer till Söderbärke, poängterar Andersson.

Den tänkta hallen beräknas bli knappt 2 000 kvadratmeter stor och inrymma en rad olika saker, bland annat möjlighet till olika typer av aktiviteter. Det handlar om idrott, skolidrott, mässor, större arrangemang, dans och en restaurang.

- Det ska inte finnas några begränsningar, säger Andersson.

Förebilden till projektet i Söderbärke finns i Elmeboda, söder om Växjö. Där gick byns 1 100 innevånare samman och drog igång ett projekt för att bygga ett allaktivitetshus.

- Det som är intressant är att kommunen där kostnadsberäknade det hela till 27 miljoner kronor, de själva fick till en kalkyl på 16 miljoner kronor.

- När det slutligen stod klart hamnade notan på 9,3 miljoner kronor och det berodde på att byborna ställde upp och jobbade frivilligt och bidrog på en rad olika sätt, fortsätter Andersson.

Detta bidrar till att öka Tommy Anderssons tillförsikt om att projektet i Söderbärke ska lyckas.

- Vi är betydligt fler innevånare, fler yngre innevånare och betydligt fler företag, än vad som är fallet i Elmeboda.

Andersson poängterar att det är viktigt för bygdens överlevnad att aktivitetshallen blir en verklighet.

- Det är en mycket positiv anda i Söderbärke just nu och genom detta projekt har folk något gemensamt att jobba för.

I början av nästa månad åker en grupp till Elmeboda för ett besök och då ska också den förstudie som gjorts presenteras.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons