Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla ville tacka Tommy

Annons

Avtackningen av gruvmuseets chef pågick under hela måndagens eftermiddag. Kön av vänner, kollegor och bekanta tog aldrig slut. Tommy sken som solen, småpratade, skojade och skickade besökarna vidare mot gästboken och tårtan.

Eftermiddagen inleddes klockan 14 med att en tavla i museets entré invigdes. Här finns namnen på de män som byggt upp Sveriges första tekniska museum. Sist i raden kommer Tommy Forss som varit verksam vid gruvan sedan 1970. Han får hederstiteln "berättaren".

- Tommy är den store berättaren. Han har en fascinerande förmåga att levandegöra både historia och nutid, sade Bo Berggren som träffat folk runt om i världen som besökt gruvan. De minns alltid den där mannen som visade runt.

Och berättaren Tommy drog historien om hur han fick serafimerorden av kungen och drottningen i fredags. Det var högtidligt värre, iklädda svart gick han och hustrun Mimmi till slottet.

Kung Carl XVI Gustaf tackade för senast, han hade uppskattat sin utflykt till världsarvet Falun mycket. Drottningen beklagade att Brasilienresan hade kommit i vägen.

- Hon var förtjusande som alltid, säger Tommy som sedan gick ut i solen och hela Stockholm jublade. Ungdomarna iklädda vita mössor skrek och hurrade från flaken.

- Tänk att de visste att jag fått medalj, säger Tommy.

Och så tog han itu med kön som aldrig ville ta slut, många ville visa hur mycket herr Forss betytt för dem genom åren. Kvartettsångarna sjöng och många kom med presenter. Pricken över i var nog Ove Stridhs gåva, boken Biggles i Norge.

- Jag offrar den, jag och Tommy har tävlat i många år om vem som har flest Biggles. Nu leder han. Jag jagade den här i tio år, så nu får jag väl jaga i tio år till, säger Ove glatt.

Det finns 80 böcker översatta till svenska om den engelske stridsflygaren som gjorde luftrummet osäkert för tyskarna under andra världskriget.

- Han var en husgud för mig som pojk, berättar Tommy som började samla på böckerna när sonen Christoffer föddes.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons