Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla vill växa i Älvdalen

Annons

Varje år gör revisionsbyrån Lindebergs Grant Thornton en internationell och en nationell enkätundersökning om attityder och förväntningar hos företagare.

Nu presenteras också en lokal undersökning i Dalarna, som är gjord av Maria Pettersson och Pauline Svensson, studerande på Högskolan Dalarna.

Det var 440 aktiebolag i Dalarna med fler än fem anställda som kontaktades. 289 företag (65,7 procent) svarade.

En av frågorna gällde hur stort deras intresse var att växa.

I Älvdalen svarade 100 procent att ambitionen fanns att deras företag skulle växa. Det kan jämföras med Leksand, som anses vara Dalarna mest näringslivsvänliga kommun, där 87 procent av företagen ville växa.

Noterbart är att kommuner som Falun fick 76 procent, Borlänge 73, Mora 67, Malung 76, Rättvik 60, Vansbro 80, Hedemora 77, Orsa 57, Säter 63, Avesta 83 och Ludvika 82 procent. Gagnef var sämst i länet med bara 50 procent.

I Älvdalen gjorde dessa siffror kommunalrådet Herbert Halvarsson mycket glad. Detta var ett viktigt besked för kommunen speciellt sedan Svenskt Näringsliv nyligen kom med en rapport som visade att Älvdalen är länets minst näringslivsvänliga kommun.

- Med tanke på den undersökningen hade jag trott att bara hälften av företagen hade vilja att växa. Men detta visar samtidigt att det finns en positiv inställning bland kommunens företag. En viktig kick har också turistnäringen varit. De har haft en bra säsong, vilket också skapar bra synnergieffekter hos övriga företag, säger Herbert Halvarsson.

Lindebergsrapporten visar också att företagen anser att brist på personal är det största hindret för tillväxt.

Det området som, enligt undersökningen, kräver överlägset mest utbildning är it och e-handel.

Föga överraskande är att 64 procent av de tillfrågade företagen är positiva till EMU. Men flera av företagen tror inte att de kommer att påverkas nämnvärt av ett medlemskap och de flesta har inte förberett sig för en övergång till valutan euro.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons