Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Alla var mina fiender

Annons

Mordet på polismannen Ulf Grape har väckt starka känslor. Rädsla, sorg, avsky, vanmakt och i vissa fall hat. Oavsett känsla frågar sig de flesta "varför detta till synes meningslösa våld?".

Kenneth Johansson, 38 år, är tidigare dömd för 25 våldsbrott. Flertalet av dessa för våld mot polis eller ordningsvakter. Vid fem tillfällen har han suttit i fängelse. I dag arbetar han själv som ordningsvakt och har varit nämndeman i tingsrätten, för vänsterpartiet. Han har också suttit som ledamot i omsorgsnämnden. Han är nykter alkoholist sedan 14 år tillbaka.

När han slogs var det alltid under påverkan av alkohol och droger. Han kan förstå vissa mekanismer bakom den tragiska händelsen som ledde till Ulf Grapes död.

- 21-åringen tänkte inte på att det var en trebarnsfar han misshandlade, utan en fiende. När jag var påverkad och hamnade i slagsmål så spelade det ingen roll om jag dödade någon eller själv skulle bli dödad. Jag var totalt utom kontroll, säger Kenneth Johansson.

Kenneth såg omgivningen som en fiende, speciellt de uniformerade individerna.

Han beskriver sin uppväxt som trasslig, en tid då han byggde upp en ilska inom sig själv.

- Det var en jobbig tid med skilsmässa från mina föräldrar.

När han som 15-åring tog sin första sup kände han en frihet han aldrig känt tidigare.

- Jag var alkoholist redan innan jag tog den första supen, jag är helt enkelt en beroendepersonlighet som drabbats av sjukdomen alkoholism.

Den där första supen var startskottet för ett liv fyllt av droger, brott och misshandel. Fängelsedomar och behandling blev en rutin, vägen mot de grövre anstalterna var utstakad. Blandningen av alkohol och rohypnol gjorde honom till en robot, totalt utan empati. Nu som drogfri inser han att han är en känslig person.

- Det är en gåva, jag känner om jag är ledsen, glad eller arg och kan hantera det. Förut levde jag bara i ett tillstånd utan nyanser.

Kenneth visar protokollet som kriminalvården skrev när han satt på Majorshagen 1991, den för honom sista fängelsevistelsen.

- Jag kan bara skratta. De skriver att jag bara begår våldsbrott under påverkan av alkohol, men att jag i övrigt inte har alkoholproblem.

- Tydligen kan man ha alkoholproblem bara ibland. Det är som att man skulle kunna vara gravid måndag till fredag men inte på helgerna.

Vändningen kom när han nådde det han kallar sin personliga botten.

- Alla har en personlig botten, vägen dit är bara olika lång.

Efter att ha druckit alkohol och brukat droger från 16 års ålder fram till 24 års ålder var han ett vrak. Han hade begått otaliga brott för att kunna finansiera missbruket.

- Jag var totalt utmattad psykiskt och fysiskt, ångesten var enorm.

Då träffade Kenneth en nykter alkoholist som lyckades få honom att förstå att valet låg hos honom själv.

- Han sade att oavsett hur jag väljer så kommer han att sova gott på natten, valet var mitt. När jag berättade om min ilska mot omgivningen bad han mig att titta mig i spegeln, det tog ett tag innan jag förstod vad han menade.

- Men det handlar om att vi alla kan göra ett val, jag har gjort mitt. Jag avstår helt från alkohol och droger. Det innebär inte att jag är felfri, men det är betydligt enklare och jag kan stå för konsekvenserna.

Två gånger i veckan går han på möten med Anonyma alkoholister, AA.

- Jag vårdar min sjukdom, den är en färskvara trots att det gått 14 år sedan jag slutat dricka och inte tagit något återfall.

Han är än i dag beroende av få "kickar" i sitt liv, det löser han bland annat genom att hoppa fallskärm. Han har pratat mycket med poliser, eller som han säger "lättat sitt hjärta" och nu har han fått tillstånd att gå en väktarutbildning i Stockholm.

Hade något eller någon kunnat hjälpa dig tidigare i livet?

- Vem skulle det ha kunnat vara. Lekisfröken eller rektorn på högstadiet, vad skulle de kunnat göra. Jag har faktiskt inget svar på problemet. Det spelar ingen roll vilken behandling du går igenom, du måste själv vilja ändra ditt liv.

Vad han dock vet är att alkoholism till stora delar är ett dolt problem. Socialstyrelsen uppger att tio procent av Sveriges befolkning har kontakt med någon eller några personer där alkoholen innebär negativa konsekvenser,

- Jag har varit ute i skolor och pratat om det här tidigare. Nu ska jag sätta ihop ett nytt koncept och åka ut i skolorna igen. Min erfarenhet är att suget efter information är enormt.

Fotnot: Den som vill ta kontakt med Kenneth Johansson kan få telefonnumret via tidningsredaktionen.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons