Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla vägar ska leda till Falun

Annons

Vi måste själva skapa förutsättningar för utveckling i vår region. De statliga stödens tid är förbi. Och kanske är det bra, för innerst inne tror jag att det är hos oss själva som den bästa växtkraften finns. En sak måste ändå staten hjälpa oss med: kommunikationerna. Bättre och säkrare vägar, genare väg mot norrlandskusten via 50:an samt "propparna" i Sala, Hofors och Grängesberg.

Framför allt är det tåget som ska ge kortare restider. Socialdemokraterna satsar nu också mer än någonsin på järnvägar och vägar. Nu gäller det att vi är bra på att tala om varför just vi i Dalarna behöver en god del av den kakan.

Bra saker håller på att hända i Falun. I dag är det ganska isolerade företeelser som ibland inte syns. Dalregementet har stora möjligheter att utvecklas, särskilt om det ses som en del av innerstaden.

Lasarettet som Dalarnas mest kunskapsintensiva arbetsplats tillsammans med nya företag på Dalregementet och en expanderande högskola. Får vi dessutom fason på Tisken och stationsområdet blir det här en spännande miljö som lockar både till företagsetableringar och boende. Vi får inte glömma att vi har många bra etableringsområden i hela kommunen. Det finns olika behov och alla tjänar på att verksamheter hamnar på rätt ställe.

Vi måste knyta ihop olika projekt och idéer, och hjälpas åt med det. Men det behövs också ett politiskt engagemang. Handlingskraft att driva på och genomföra. Det saknas i dag.

Högskolan är en motor i Faluns utveckling. En socialdemokratisk satsning de senaste fem åren har skapat 100 000 nya högskoleplatser. De flesta av dessa har tilldelats små högskolor som borgerliga politiker helst ville lägga ner. Av dem som studerar på högskolan i Falun har cirka två tredjedelar (tvåtusen) valt att flytta från andra delar av Sverige för att studera här.

Vi har dessutom attraktiva utbildningar där ansökningarna inte minskar. Det viktigaste är ändå den kunskap och nya idéer som högskolan och dess studenter tillför vårt samhälle. Vi ska vi bli bättre på att ta tillvara för att tillsammans med anställda i organisationer och företag göra Falun ännu mera framtidsinriktat.

Det är viktigt att komma ihåg varför Falun ska växa. Det handlar inte om att vi ska uppnå någon status. Det handlar om att vi som bor här ska ha jobb som vi trivs med, och som vi vet kommer att finnas kvar. Det handlar också om att vi ska locka människor och verksamheter att flytta till Falun, därför att det ökar våra inkomster. Med låg arbetslöshet och inflyttning har vi möjligheter att öka kvalitén i barn- och äldreomsorgen, i skolan och ge ökade resurser till de Falubor som inte lever ett liv på solsidan. En hög kvalitet i den gemensamma sektorn och rättvisa livsvillkor är ju det som i slutändan starkast lockar människor till en kommun, och får dem att stanna kvar. En kommun där alla mår bra, ett socialt hållbart Falun!

JONNY GAHNSHAG

Mer läsning

Annons