Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla tycker inte om putsnissar

Annons

För femtonde året i rad träffades människor och gamla bilar på Custom och raggarbilutställningen i Grycksbo.

Över hundra bilar och mer än trehundra personer strömmade in på utställningsområdet i lördags. Det blev ett färgrikt person- och bilgalleri som inehöll både putsade och oputsade bilar, moderna och omoderna mäniskor.

Calle Norberg, bilhandlare från Strängnäs, tycker inte att man ska renovera gamla bilar. Han äger en Buick från 1946 och han berättar stolt att han inte har ändrat något på bilen:

- Utseende är inte allt, säger han, det är funktionen som räknas. Motorn på min bil är helt orörd och den fungerar utmärkt.

Han gillar varken putsade gamla bilar, putsnissar (de som putsar sina bilar) eller putsade människor:

- Putsnissar putsar sina bilar för att imponera på andra bilägare. Precis som när någon klipper gräsmattan för att imponera på grannen. Och så klipper även grannen sin gräsmatta. Så är det med raggarbilar också. Nu finns det bara 20 eller 25 raggarbilar i Sverige som man inte har ändrat något på sedan femtiotalet, säger Calle Noberg.

Familjen Nordal-Olsson från Bjursås har inte ändrat något alls, de väljer att helt leva kvar i femtiotalet. Livstilen och allt i hemmet är från femtiotalet, det moderna används så litet så möjligt.

Anna-Karin Olsson säger att hon åker hur långt som helst för att hitta rätt detaljer till sina glasögon eller köpa en lämplig lampa till hemmet. Hon syr själv sina kläder och nu ska även den trettonårige sonen Mats sy sin första femtiotalsskjorta:

- Den ska vara precis likadan som pappas, säger Mats Olsson.

MIRA MICIC

Mer läsning

Annons