Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla tjänar på detta"

Annons

- Detta innebär att det blir tryggare för både brukare och personal, säger Tommy Qvarfordth, ansvarig tjänsteman för äldreomsorgen i Falu kommun.

Sedan Ädel-reformen infördes har det funnits många exempel på patienter som fallit mellan kommunernas och landstingets stolar. Och det har varit ständiga diskussioner om vem som ska betala för patienterna.

Medicinskt färdigbehandlad patient har blivit ett begrepp för när landstinget kan lämna över ansvaret för en patient till kommunerna.

Nu försvinner begreppet medicinskt färdigbehandlad patient. I stället kommer man att tala om när patienten är utskrivningsklar.

- Den nya lagen innebär också att det blir krav på att vårdplaneringen ska dra i gång senast dagen efter kallelsen gått ut, säger Qvarfordth.

Ett vanligt exempel: En person bryter höftbenet och opereras. Sedan kan personen, rent medicinskt, rätt snabbt lämna sjukhuset.

- Då är det viktigt att vi snabbt vet vilket stöd den personen behöver ha, vilken typ av insatser som lämnas från landstinget, och vad som behöver förberedas i bostaden för att personen ska kunna komma hem. Om detta handlar vårdplaneringen.

Den nya lagen säger också att kommunen ska få besked om att en patient skrivs ut senast dagen före beräknad utskrivning.

- Det har tidigare hänt att man ringt på förmiddagen och sagt att nu skickar vi hem en person till det särskilda boendet på eftermiddagen, något som personalen där inte alls varit beredd på. Då skapas en osäkerhet både hos personalen och hos brukaren, och då är inte tryggheten den bästa längre.

Qvarfordt tror inte att varken landstinget eller kommunen kommer att drabbas ekonomiskt av den nya lagen.

- Jag tror att det kommer att innebära att vissa personer får stanna några dagar längre på sjukhuset, samtidigt som andra personer kan skickas hem tidigare till kommunen.

- I början kan det möjligen gå åt mer tid till vårdplanering, men på sikt är jag övertygad om att alla kommer att tjäna på detta. Tänk alla de telefonsamtal och tid som går åt vid den oro som uppstår när vårdplaneringen inte fungerar. Där finns mycket dolda pengar.

Falu kommun har haft en sköterska vid lasarettet som jobbat aktivt med vårdplanering. Falu kommun har och kommer att satsa mer på korttidsplatser där personer kan vistas innan de kan återvända hem igen.

Dalarna har under en tid jobbat med gemensamma vårdplaner.

- Vi har ett bra fungerande system redan i Dalarna, ett system som man faktiskt hänvisar till i den nya lagen, berättar Anitha Sjöstrand Benktson, som ansvarar för detta vid landstinget.

- Detta elektroniska system behöver byggas om lite tekniskt, med kraven på att alla parter ska signera vårdplaneringen. Därför kommer det här att fungera fullt ut efter årsskiftet.

- Den nya lagen innebär ytterligare försäkran om att vårdplaneringen sker på rätt sätt för att undvika att en patient ramlar mellan mellan stolarna. Att göra rätt från början i vårdplaneringen innebär också pengar att tjäna, anser Sjöstrand Benktson.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons