Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla måste hjälpa till att höja kvaliteten

Annons

Brister i kvaliteten kostar SSAB Tunnplåt 450 miljoner kronor varje år. En kostnad som man tänker minska med 200 miljoner till år 2005.

- Det handlar bland annat om defekter i materialet, att kunder får fel material och problem med datasystem, säger Birgitta Fries, ansvarig för kvalitetsarbetet på SSAB Tunnplåt.

Kvalitetsutbildningen för samtliga 2 600 anställda är ett led i arbetet med att minska problemen. Undervisningsföretaget Entertrainer har tillbringat några månader med att intervjua SSAB-anställda på olika nivåer för att få fram en samlad bild av problemen och hur de kan lösas.

Sedan förra torsdagen har anställda i grupper om 250 personer fått se skådespelare spela upp sketcher varvat med videoklipp från verket.

Att se och höra jobbarkompisarnas tankar runt kvaliteten lockar till många glada och igenkännande skratt. På frågan om vad projektet Rätt första gången är, svarar en anställd:

- Det händer att vi gör rätt första gången.

Deltagarna fick också via mentometerknappar visa hur många som gör rätt första gången. När tidningen var där visade sig det vara 38 procent som alltid gör rätt första gången.

Några andra projekt som före-taget jobbar med är Ordning och reda, Den röda tråden och Förbättringshjulet. Konsulten Henning Christiansson sammanfattade tillsammans med skådespelarna Per Johansson och Christina Dawson kvalitets- utbildningen i tre punkter:

1. Ta ansvar.

2. Lyft blicken och se hel- heten (eller sänk, om man är en "höjdare")

3. Samarbeta.

Micke Björklund jobbar med bryt och lås-projektet. Han tycker att utbildningen var lättsam och rolig, men att den inte direkt innehöll något nytt. Enligt honom är det största kvalitetsproblemet bristen på samarbete mellan avdelningar.

- Och att vissa avdelningar har för pressat medan andra har för mycket folk. Företaget borde också ta till vara och uppmärksamma kompetens mer, säger han.

KARIN DIFFNER

Mer läsning

Annons