Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla mastbeslut överklagas

Annons

Alla beslut om telemasterna som byggnadsnämnden tagit har överklagats antingen av boende eller teleoperatörerna. Men av de få som länsstyrelsen avgjort har ingen ändring skett.

Byggnadsnämnden har tidigare fattat beslut i 21 mast-ärenden. Av dem fick 17 bygg-lov och resten avslag.

Samtliga ärenden har överklagats till länsstyrelsen. Av dem som fått ja har närboende eller andra mastmotståndare överklagat. De som fick nej har överklagats av teleoperatörerna.

Hittills har länsstyrelsen avgjort åtta överklagningar på master som fått bygglov. Flera av dem som överklagat är elöverkänsliga och är oroliga för att masterna ska göra dem sjukare. Men det är inget skäl att riva upp byggloven, anser länsstyrelsen, då det inte finns några vetenskapliga belägg för att strålningen från masterna påverkar människor negativt.

Inget ärende som teleoperatörerna överklagat har ännu avgjorts av länsstyrelsen. Byggnadsnämnden väntar nu på vilka utslag det ska bli.

- Då får vi se vilket värde vår nya mastpolicy har, säger bygglovchef Lars Nordström.

Avslagen har grundat sig på policyn som bland annat säger att inga master får placeras närmare bostäder än 300 meter. I en del fall har dock kommun tvingats göra avsteg från den gränsen då det inte gått att klara den. Det gäller bland annat i Falu tätort.

Ett nytt sådan bygglov gavs också i torsdags av byggnadsnämnden. Det gäller en mast i Främby som 3G Infrastructure Service vill sätta upp söder om Ericsson Cable.

Huruvida de mastbeslut som länsstyrelsen hittills godkänt kommer att överklagas vidare till länsrätten är oklart. Detta för att överklagande-

tiden ännu inte gått ut.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons