Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla katter har en ägare

Annons

Semestern lider mot sitt slut för de flesta och vardagen väntar. Varje år innebär semesterslutet att ett antal katter i Leksand får problem och ofta ställer till besvär för andra.

De senaste dagarna har tidningen kontaktats av flera oroliga djurvänner som iakttagit herrelösa katter på olika platser i kommunen. Även personalen på det lokala annonsbladet kan konstatera att flera efterlysningar gjorts på sistone.

- Det här är ett problem som återkommer varje år på höstkanten och som är jättesvårt att göra någonting åt, säger kommunens miljöchef Richard Lindsköld.

Ofta handlar det om katter som under sommaren gjort allt vidare revir och till hösten rör sig över ganska stora områden.

De kan vara borta långa perioder, förvildas och därför bli svåra att fånga in - även av ägaren - om det går för lång tid.

- Under sommaren klarar sig katterna bra och kan vara borta länge, men de klarar inte en riktig vinter i vilt tillstånd, hävdar Lindsköld som därmed också slår fast att det inte finns några riktiga vildkatter i Leksand - alla katter har en ägare.

Men tyvärr finns det kattägare som inte tar sitt ansvar, än i dag förekommer till exempel regelrätta sommarkatter som överges när semestern är slut.

För att om möjligt stävja problemen har miljökontoret i samarbete med bland annat polisen och djurskyddsföreningar producerat en broschyr för kattägare. Broschyren finns tillgänglig på miljökontoret liksom på kommunens hemsida och har tidigare skickats ut till samtliga hushåll i kommunen.

- Vi har haft informationskampanjer under alla år men tänkte att en broschyr med lite färg och snits inte vore helt fel. Vi har fått positiv respons, men vet inte om den haft någon förebyggande effekt. Vi kan bara hoppas, säger Lindsköld.

Vad ska man göra om man hittar en herrelös katt?

- Försök konstatera att det verkligen är en övergiven och förvildad katt, oftast så finns det faktiskt en ägare.

Och om det verkligen är en övergiven katt?

- Kontakta polisen.

Vad ska man tänka på som kattägare?

1) Att skaffa kattvakt om man reser bort.

2) Att ge katten en ID-märkning.

3) Att kastrera katten så att den blir mer hemtam och mindre revirhävdande.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons