Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla kan spela hos Ragnar och Siri

Annons

- Det är musik och gemenskap. Här möter du gamla vänner som du inte sett på 15 år, säger Göran Hedlund.

Han sitter inne i den grillkåta som byggts mitt på gården, där värmen från elden kan värma frusna spelmansfingrar. Göran är ingen spelman men han trivs i sällskapet.

- Det är lite finnmarkskänsla, traditionen kommer från tjuvjägare, hembrännare och kolare. Det är helt fantastiskt, säger Göran.

Och Ragnar och Siri, som håller i allt och ser till att alla trivs, överöses med beröm.

- Här kommer alla och går som de vill, precis som luffare, helt utan krav, säger Göran.

Ragnar Hansson och Siri Eriksson, det är på deras gård det händer. Där står husvagnar uppställda bakom huset för de långväga resande, där står logen och uthusen öppna för besökarna.

Gitarrer, dragspel eller fioler. Spelman eller musiker, det spelar ingen roll med titeln, kan du spela är du välkommen att följa med. Binge Nyström ser inte ut som en spelman, och kallar sig musiker.

- Det bästa med att komma hit är att alla kan spela, du behöver inte fråga om tonarter. Sedan gör det inget att någon kanske spelar bättre än du. Här finns ingen konkurrens eller tävling, säger Björn Erik "Binge" Nyström.

Spelandet sker mest på logen, där går dansen i schottis och polskor och till och med lite vals. Nyckelharpor och fioler syns i sina fodral på var och varannan axel.

- Det är lite kallt i dag, fingrarna kan inte riktigt hänga med då. Därför är det inte så mycket buskspel, säger Kalle Rapp, spelman från Linghed och granne med Ragnar.

Musiken lär ha fortsatt till sent även på söndagen, men det fanns en tid då allt definitivt slutade.

- När klockan blir fem, då drar jag ur kontakten till förstärkaren, säger Ragnar.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons