Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla jordens arter ska beskrivas

Annons

Linné var den förste som beskrev sin tids alla kända växter och djur. Det blev ett uppslagsverk med några få tusen arter.

Nu är en modern motsvarighet på gång _ ett massivt verk om jordens alla kända organismer.

Projektet, som är helt nätbaserat och kallat Encyclopedia of Life (EOL), drogs nyligen i gång vid en ceremoni i Washington i USA.

Tanken är att varenda namngiven livsform _ samtliga djur, växter, svampar och bakterier _ ska få en egen sida på nätet med beskrivningar av dess utseende, livscykel och ekologi. Videosekvenser, ljudupptagningar, bilder och grafik ska finnas med så långt det är möjligt.

I dagsläget är 1,8 miljoner arter kända, varav ett överväldigande stort antal är insekter. Flera tusen arter tillkommer dessutom varje år och var den övre gränsen går är okänt. Det verkliga antalet är sannolikt 5_50 miljoner.

Det innebär att det är högst osäkert när hela projektet kan tänkas bli klart, men det kommer att ta många, många år, troligen decennier, innan insekterna och bakterierna blir färdigställda.

Initiativtagaren, den berömde evolutionsbiologen Edward|O Wilson vid Harvard University, är medveten om att han kommer att vara död långt innan verket är i ett slutfört skick.

TT

Mer läsning

Annons