Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla ja-skyltars bäste vän

Annons

Skåpbilen är lastad med tapetklister, slägga, spett, träkilar, virke, skruvdragare, yxa och affischer.

Redan vid den första kontrollen i Falun behövs utrustningen. Det är vid infarten från Borlänge, mellan Rusta och Gruvrondellen.

- När jag åkte förbi här i går kväll satt det flera skyltar här. Nu är alla borta, säger Hans, och knackar i en ny stolpe. Fram med tapetklister, och upp med en ny affisch.

Skyltarna vid infarterna från Svärdsjö, Gävle, Rättvik och Amsberg har fått varit i fred den här natten.

- Vi hade också tillstånd att ha en skylt uppe efter Lugnetleden. Men den rev vi bort själva. Vi tyckte att det var lite för farligt att ha en skylt där. Det är en rätt smal väg där, bilarna åker fort, och det är många utryckningsfordon.

Skylttillståndet från länstyrelsen har Hans med sig i bilen. Han är noga med att följa de föreskrifter som finns där.

Den här natten fick Hans ta hand om totalt 8-9 nerrivna affischer.

- Det är lite lugnare i början av veckorna. Nu på helgen är det betydligt fler som rivs ner.

Ja-sidan har ett 50-tal affischer i länet. Dessa sitter i Falun, Borlänge, Avesta, Ludvika, Smedjebacken, Insjön, Leksand, Tällberg och Mora.

Hans är inte speciellt bekymrad över att affischer rivs ner.

- Nej, jag tänker så här: Innan de rev ner affischen har de säkert läst den, så då har den varit till någon nytta. Sedan tror jag att de som river ner affischerna blir rätt frustrerade när de ser att en ny sitter uppe igen dagen därpå.

Några fiendekänslor hyser han inte till nej-sidan.

- Nej. inte alls. Tvärt om, så brukar jag resa upp nej-skyltar också om de ligger intill våra. I Tällberg var det någon som envisades med att häfta fast en nejaffisch på vår affisch. Då gjorde jag ett nytt ställ till den affischen, bredvid vårt. Sedan dess har den affischen suttit där, och våra har fått vara i fred.

Hans är arbetslös samhällslärare.

- Efter en sådan utbildning blir man självklart engagerad i samhällsfrågor. Det här passar mig bra. Man lär sig väldigt mycket.

Hans Cassepierre kallar sig skämtsamt för den ljusskygga delen av ja-kampanjen.

- Ja, på avdelningen för våta jobb. Men jag tycker det är ett kul jobb. Man får se länet och känna att man är en del av något som är mycket viktigt för vårt framtida samhälle.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons