Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla gillade Susannes mjöd

Annons

Som ett led i arrangemanget Fal-un då bjöds det på medeltidsmarknad vid lilla mysiga Vass Britas gård. Där var det trångt och trivsamt när besökarna vandrade runt och inspekterade

varorna. Och de hade givetvis precis som försäljarna medel- tidakarraktär. Där fanns bland annat mängder av träföremål, både för praktiskt bruk, att smycka sig- och roa sig med.

Hur man tillverkade en del av dem demonstrerade Anders

Teodorsson med en svarv med anor från 1000-talet. Den kallas svegsvarv och i princip byggdes den upp på plats i skogen med hjälp av bland annat ett par klyvna träd och ett par sviktande grova vidjor. Där stod den så länge som de kringvandrande svarvarna behövde den. När de var klara tog de bara med sig järndelarna och verktygen och drog vidare, berättar Anders Teodorsson.

- Den här typen av enkel svarv fungerade mycket bra och användes in på 1800-talet, säger han.

En marknad utan något att stoppa eller hälla i magen är ingen marknad värd namnet. På medeltidsmarknaden serverades

både rabarberkaka, enbärsdricka och givet mjöd. Lika givetvis var den alkoholfri för det hade nog inte varit lyckat att helt efterlikna medeltida drycker på den lilla marknadsplatsen.

- Då gjorde de mjöden på honung och det blev starka grejer det. Den här är gjord på citron, farinsocker och russin och passar både barn och vuxna, säger mjödförsäljerskan Susanne Fors- lund från Dala Floda.

Som hjälpreda hade hon lille Joar Nyman och i sällskap gutebaggen Balder. Och han var lika mild i sinnelaget som den Asagud vars namn han bar. Han ville hälsa på alla och få en klapp eller lite kli och det var få som avvisade honom.

- Han älskar marknader och hoppar fullkomligt in i transporten när vi ska iväg, berättar Susanne.

Men Balder hade också ett eget uppdrag förutom att vara ett trevligt inslag. Det var att i en liten kärra dra runt barn och en snällare dragare fick de nog leta efter.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons