Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alla former är riskfyllda"

Annons

Månsson menar att könshandel alltid bygger på en ojämlikhet där kvinnan är i underläge och att en person som "väljer" prostitution som livsstil har mycket begränsade möjligheter.

- Oavsett vilken form av prostitution det handlar om är det fråga om extra sårbara personer. De kan ha varit utsatta för sexuellt eller psykiskt våld, övergrepp eller inte fått varken värme eller kärlek under uppväxten.

- I grund och botten handlar det om en kropp som ska penetreras dag efter dag. Nätprostitution eller prostitution på klinik kanske känns mindre skamfull, men alla former är lika riskfyllda, säger Sven-Axel Månsson.

Han ställer sig positiv till sexköpslagen eftersom den enligt honom inneburit ett avgörande perspektivskifte och för första gången satt fokus på köparna, oftast männen och deras sexualitet.

Christer Thulin arbetar som polisinspektör i Malmö. Han har sedan sexköpslagen infördes 1999 jobbat extra mycket med prostitutionen på Malmös gator och han håller med Månsson om att lagen är bra.

- Prostituerade på Malmös gator har minskat från 180 till 70 personer sedan 1999, säger han.

Eftersom det är förbjudet att köpa sex, men inte sälja sex, i Sverige har polisen ofta nära kontakter med sexsäljarna då de oftast är polisens enda vittnen till att brott begåtts.

- Vi har rätt bra koll på tjejerna och torskarna här nere och jag vet att flera begett sig till Köpenhamn för att känna sig trygga.

- Vi vet inte så mycket om den gruppen eftersom de håller till i Danmark, säger Thulin.

Men även om han inte arbetat så mycket med andra grupper än gatuprostituerade har han en mycket bestämd uppfattning gällande prostituerade i allmänhet.

- Jag tror inte att det finns människor som fritt väljer att prostituera sig. Visst kan det vara deras försvar utåt, men när man börjar lära känna dem handlar det om skam och problem, säger Christer Thulin.

- 90 procent av de prostituerade kvinnorna i Malmö är heroinmissbrukare.

- Den andra kategorin handlar om psykiskt sjuka personer, den tredje om utvecklingsstörda och den fjärde har i alla fall inte vi hittat ännu.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons