Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla får samma chans till anhörigstöd - var de än bor

Annons

Alla människor har samma rätt att få den hjälp som den sociala verksamheten ska tillhandahålla. I många år har det dock varit så att många människor, speciellt de som bor långt från tätorterna, inte haft samma möjlighet att få hjälp eller ens vet vilken hjälp det finns att få. Det har varit långa resor och många känner att de inte kan lämna den anhörige under många timmar.

Det finns hela 230 personer över 80 år, vilka är målgruppen för projektet Nätverksbygget drogs igång i våras för att kontakta och utveckla stödet till anhöriga som hjälper och vårdar närstående i hemmet.

Anhörigvårdarna brukar ofta kallas för "den tysta armén" och de utför ett arbete som betyder mycket för de gamla och sjuka som de vårdar. Många anhörigvårdare, speciellt de som bor långt från tätorterna, har aldrig haft kontakt med äldrevården.

Under en första projektperiod har Monica Estenberg påbörjat en kartläggning av behoven och påbörjat ett nätverksbygge. Nu har ytterligare drygt 800 000 kronor anslagits för att förstärka anhörigstödet.

Anhörigstödet går så till, att en grupp med de specialister som är inblandade i åldrings- och sjukvården reser ut till byarna och ger hjälp och stöd, eller informerar om vilken hjälp som finns att få och vilka rättigheter anhörigvårdarna har att få denna hjälp.

Med i gruppen finns, förutom experter på demenssjukdomar och demensomvård, även sjukvårdspersonal och biståndshandläggare.

På sikt kan även andra yrkesgrupper bli aktuella, som till exempel arbetsterapeut och sjukgymnast. Meningen är att det också ska bli ett utökat samarbete med frivilliga organisationer som diakonin och Röda Korset. Man vill också hitta samverkansformer med primärvården.

Till hösten ska kommunen köpa en husbil, som den mobila gruppen ska använda för att komma ut till dem som inte bor i tätorterna.

- Det är viktigt att se de anhöriga som den stora resurs de verkligen är, och att investera i stöd till anhöriga ökar livskvalitén både för den hjälpbehövande och för den anhörige, säger Monica Estenberg, som driver och brinner för projektet.

- Det är en stor utmaning som kan förebygga utbrändhet bland anhöriga och förbättra deras livskvalitet både fysiskt, psykiskt och socialt, oavsett var de bor i Älvdalens kommun, säger hon.

Nu har den mobila gruppen börjat informera i byarna. För en tid sedan var Monica och hennes kollegor på Fjåsbokkanes Kafi i Nornäs och informerade och knöt kontakter.

Nästa träff blir på Storsätra Fjällhotell ikväll, onsdag.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons