Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla dörrar öppna

Annons

- Vem som flyger är fortfarande en öppen fråga. Än kan man inte räkna ut någon. Kommunstyrelsen tar ställning i frågan vid ett extra sammanträde kommande tisdag, säger kommunalrådet Lars Matsson-Frost (c).

Enligt Matsson-Frost finns det två alternativ till beslut vid kommunstyrelsens sammanträde.

- Antingen antar vi en operatör eller också väljer vi att avbryta upphandlingen, säger Lars Matsson-Frost.

För tillfället får kommunen dock inte fullfölja upphandlingen, eftersom kammarrätten ännu inte beslutat om prövningstillstånd. Ett beslut väntas dock i dagarna.

Lars Matsson-Frost tar "för givet" att Skyways är intresserat av att fortsätta flyga på linjen Mora-Arlanda, trots att bolaget gått ut och sagt att man slutar i och med avtalstidens utgång.

Något som i sin tur fick det konkurrerande flygbolaget European att gå ut och besluta sig för att börja flyga Mora-Arlanda med start den 13 april och det gratis för kommunen.

- Sträckan kommer att trafikeras med tre dubbelturer per dag, enligt Europeans vd, Martin Lindskog.

Enligt Lindskog ska European undersöka olika möjligheter att kombinera flyget till och från Sveg med Mora.

Det innebär inte nödvändigtvis att flyget från Sveg kommer att mellanlanda i Mora på sin väg till och från Arlanda.

- Det finns andra möjligheter, exempelvis att flyget från Mora mellanlandar i Sveg på väg till Arlanda, säger Martin Lindskog.

Hur kommer European att agera beträffande de eventuella skadeståndsanspråken på Mora kommun för kommunens tidigare direktupphandling av flygtrafik av Skyways?

- Det är en fråga för sig. Vi har inte fattat beslut i den frågan ännu. Vi ska först bedöma den skada vi haft för ett förlorat år för att vi förlorade den upphandling vi rätteligen borde ha vunnit, säger Martin Lindskog.

Han vänder sig också mot att kommunen ser på Europeans företrädare som "bråkmakare".

- Och det bara för att vi följer lagen.

- Men, säger Martin Lindskog, nu ska det bli skönt att gå från att skriva inlagor till rätten och i stället få börja flyga på Mora.

BERIT OLARS

Mer läsning

Annons