Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla chefer får slåss om jobben

Annons

Övertalighet har konstaterats men förslaget känns tamt i förhållande till den elevantalsminskning som är orsaken till att det blir en ny organisation fram till årsskiftet. Men räkna med storm, alla cheferna måste på nytt slåss för sitt jobb.

Den centrala administrationen har i dag 16,75 tjänster plus en som redan är övertalighetsrapporterad.

Den nya administrationen bantas ned till 15,5 tjänster.

Gamla jobb försvinner och nya tillkommer. Det blir en ny kanslichef, en ny förvaltningssekreterare, en ny controller, men ett jobb försvinner och flera reträttposter skapas som så kallade biträdande rektorer.

Fler centrala jobb hade antagligen försvunnit om förre förvaltningschefen Peter Svantesson fått med sig personalen ute på skolorna att arbetslagsledarna på lång sikt skulle ta ansvaret för lönesättning och utvecklingssamtal. Personalens kritik satte punkt för denna idé.

Personalen inom skolan har också uttryckt kritik mot dagens ledning om att det återstår lång väg för att den ska leva upp till ambitionerna i ledningsfilosofin.

Social- och utbildningsförvaltningen föreslås ledas av en förvaltningschef. I dag är Britt-Marie Pettersson tillförordnad.

Under förvaltningschefen ska det inrättas en tjänst som skolchef som till sitt stöd får en biträdande chef under tre år och under dem finns de 15 rektorerna.

"Rektorerna måste ges en klarare uppgift och se sig själva mer som vd för sitt rektorsområde", skriver Peter Svantesson i sitt förslag.

Socialen ingår också i ledningen och leds av en chef som blir ansvarig för det som kallas Individ- och familjeomsorgen. Inom denna del blir förändringarna knappt märkbara.

Kommunala musikskolans rektor får en särställning och får förvaltningschefen som chef.

Särskolans ställning förändras inte utan resurserna splittras liksom nu mellan Vasa- och Kyrkskolan.

Elevvårdspersonalen placeras på Marnäsliden och inte ute i verksamheten och fortsätter liksom i dag att lägga en stor del av tiden på resor.

Under en tid kommer det att storma inom förvaltningen. All personal på det centrala kansliet och på områdeskontoren samt alla rektorerna får söka alla tjänsterna som samtliga ledigförklaras och annonseras externt.

En del av de nya jobben kan bli tillsatta som tidsbegränsade förordnanden, utredning pågår om detta ska gälla rektorer, avdelningschefer och kanslichefen.

Trots att Peter Svantesson inte lägger fram ett så revolutionerande förslag som han först var inne på så konstateras övertalighet.

"Sannolikt finns också utrymme för pensionsavtal för enstaka personer", skriver han.

Förvaltningschef Britt-Marie Pettersson tycker att förslaget är väl förankrat genom remissförfarandet, men än återstår politiska beslut.

Hon bedömer att det nya kansliet kan komma att verka från augusti och att sedan rektorsområdena ändras susccessivt under hösten för att allt ska vara genomfört till årrsskiftet.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons