Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla bostäder ska ha släckutrustning senast till årsskiftet

Annons

Den första januari i fjol kom en ny lag om skydd mot olyckor. Enligt den ska kommunen ha ett handlingsprogram för hur den ska hantera och planera räddningsinsatser vid olyckor. Kommunen ska ha ett skydd för såväl bränder som andra olyckor. Bland annat är kommunens säkerhetsmål att alla boende bör ha en egen förmåga att släcka bränder.

Före 2006 ska alla bostäder ha släckutrustning och det finns även ett beslut att brandvarnare ska finnas överallt där övernattning sker. Dessutom ska antalet eldstadsrelaterade bränder minska.

Skolbarnen i årskurserna 2-5 ska utbildas i brandskydd och hemtjänstens personal ska brandskydsutbildas. Äldre i eget boende ska erbjudas rökdetektor kopplad till trygghetslarmet till självkostnadspris. Hemtjänst- och vårdpersonal ska också inventera de risker som finns för fallolyckor i hemmen och i äldreboenden.

En riskhanteringsgrupp ska fortlöpande inventera riskerna i kommunen. Det kan vara allt från bränder till trafikolyckor, stormskador och sjöolyckor. I planen ingår också ledningsorganisation i fredstid och vid höjd beredskap, samt en inventering av dagens förmåga att lösa problem själva och i samordning med andra.

Mer läsning

Annons