Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla bör ha rätt till ett värdigt liv

Annons

Svar till Kjell G Forslund:

Jag inser att jag gjorde ett misstag när jag vände mig mot Kjell G. Forslunds insändare om äldreförsörjningsstödet, ÄFS. Det går inte att via insändarsidan debattera utan hederliga spelregler. Men jag ställer gärna upp i en offentlig debatt, där det är lättare att direkt vederlägga osakligheter.

KGF säger att jag inte läst proposition 2000/01:136 om stödet. Han "vet". Sedan decennier prenumererar jag på regeringspropositionerna. Nr 2000/01:136 står i min bokhylla. Den är vältummad och läst. Jag har till och med i tre fackböcker skrivit om huvudinnehållet. Men KGF, han "vet".

KGF säger att det finns 100000-tals pensionärer som har en mycket låg garantipension. I det har KGF rätt. Men han har inte begripit systemet (eller förfalskar återigen fakta).

Om vi för ögonblicket bortser från de få 1000-tal pensionärer som har mindre (jag återkommer till dem) så gäller följande:

Hel garantipension är i år för ensamstående som lägst 7 047 kronor i månaden. Garantipensionen minskar när man har annan pensionsinkomst.

Också de med medelhög eller hög pension kan ha garantipension. Att ha låg garantipension är alltså ett tecken på att man har bättre pension än hel garantipension. Ju mindre garantipension ju bättre har man det.

Så till huvudfrågan, AFS för några 1000-tals personer som inte är födda i Sverige. KGF talar om "gratisförmåner" för dem. Men herre gud, KGF, också en stor mängd svenskar har dessa förmåner.

De har funnits i folkpension och pensionstillskott och finns nu i garantipensionen, betald av staten (skattebetalarna). Själv föredrar jag att kalla förmånerna för möjligheter till ett värdigt liv, på lagens språk skälig levnadsnivå. De är för mig en del av vad ett utvidgat demokratibegrepp innebär.

Vad vill KGF göra med denna grupp av nya svenskar. Tala nu klarspråk. Ska de svältas ut? Ska de kastas ut? Medan han funderar över detta skulle han kunna ägna sig åt att kritisera en rad egendomligheter i våra pensionssytem. Här är ett smakprov:

Varför ska pensionärer födda 1937 ha lägre pension än födda 1936 eller tidigare?

Varför ska den som har garantipension ha en sämre pensionsutveckling än pensionärer med bättre pension? Hittills har det varit så.

Varför ska den som är född 1938 eller senare ha lägre garantipension än den som är född tidigare?

Varför är systemet med bostadstillägg så utformat att det relativt sett gynnar pensionärer med högre pension?

Varför ska år 2007 och framåt den pensionär med arbetsinkomst och hög pension få en större skattereduktion än den som har samma arbetsinkomst men har låg pension?

OLLE VEJDE

Mer läsning

Annons