Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla är ju demokrater

Annons

Demokrati betyder som bekant folkstyre och för mig som övertygad socialist innebär demokratibegreppet att vi tillsammans bestämmer över vår vardag och framtid.

Demokrati har enligt min mening blivit ett slit och slängord utan egentlig praktisk betydelse, alla är ju demokrater, gubevars.

Demokratibegreppet har över tiden förvanskats och förvrängts och blivit någon sorts mänsklig rättighet utan förpliktelser och som kan användas att slå folkvalda i huvudet med när besluten inte passar just mina/dina syften. Ska man då inte få protestera när man tycker något är åt helvete?

Självklart, men i varje protest och anklagelse finns ett uppdrag riktat mot dig själv. Är du beredd att ta dig an det uppdraget?

Har vi då demokrati i Sverige? Nej, det är klart att vi inte har. Däremot har vi byggstenar till ett demokratiskt samhälle som vi tillsammans kan bygga vidare på mot en utvecklad och verklig demokrati där alla känner ansvar och delaktighet.

Demokrati är alltså något som man måste producera varje dag och inte en tävling som avslutas med stor final vart fjärde år med politiska val.

Både det upplevda och praktiska demokratibegreppet hamnar obevekligen i socialismens famn. Utan socialism ingen egentlig demokrati!

Vägen till ett demokratiskt samhälle går över ett öppet solidariskt sinnelag, där beslutanderätten och ansvaret över våra livsbetingelser på allvar, på riktigt och i verkligheten delas av oss alla.

LEIF LINDSTRÖM (V)

Mer läsning

Annons