Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla är inte en Timell

Annons

Olle Storåkers, delägare i Spånex Bygg & Färg, som i över 30 år har sålt byggmaterial till "hobbysnickare", berättar om reaktionen från en av kunderna som sade:

"Min fiende är Martin Timell. Alla fruar tror ju att det som han gör på tv går på bara en halvtimme."

- Detta var visserligen ett skämt. Men faktum är att det är viktigt att tänka på att det som visas i tv är oerhört förenklat. I det sammanhanget måste man varna dem som ska göra ett jobb hemma att de verkligen är säkra på att de klarar det som planerats. Ska man exempelvis renovera ett badrum så skadar det inte om man först pratar med någon kunnig yrkesman, säger Olle Stor-åkers.

Storåkers har märkt ett större intresse för att snickra hemma sedan snickarprogrammen börjat sändas.

- Ofta säljer vi extra mycket material till just de projekt som senast visats på tv. Men här är det viktigt att man noga planerar och försäkrar sig om att allt material finns att få tag på. Det finns exempel på folk som rivit sina hem och sedan tvingats vänta i sex veckor tills vi på affären fått material så att de kan börja bygga, säger Olle Stor-åkers.

Roger Andersson, teknisk chef vid Dalarnas försäkringsbolag, vill ändå inte utse hobbysnickarna till de stora syndarna i anmälda byggfel.

- Det är lika ofta entreprenörerna som gör fel. Kom ihåg att de som bygger själv hemma ofta är extra noga eftersom de bygger åt sig själva.

Men Roger Andersson gillar inte allt han ser i gör-det-självprogrammen på tv.

- I bland blir jag upprörd över att man inte visar alla fel man riskerar att göra. Det är viktigt att tv visar alla fakta. Det är inte så enkelt som Martin Timell visar.

Ett klassiskt riskprojekt är badrummet. Roger Andersson berättar om en vattenskadeundersökning som landets större försäkringsbolag nyligen presenterat. Den visar en dramatisk ökning av skador i kaklade badrum där kaklet lags på träbjälklag.

- Här är det väldigt viktigt att den som utför jobbet verkligen är kunnig i ämnet. I det sammanhanget vill jag poängtera att nya badrum med väggmattor är betydligt säkrare. Där är ökningen av antalet fel knappt mätbar.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons